Ga naar Content

Bij Harmonie Apollo in Den Oever stroomt al 100 jaar muziek door de aderen

Het belooft vanavond een groot feest te worden in Den Oever. Muziekvereniging Apollo viert het 100-jarig bestaan met een concert waarbij lokale bekenden als dirigent mogen optreden. De vereniging mag terugkijken op een mooie geschiedenis.

"Dit is een foto van de harmonie tijdens een concours in 1927", vertelt voorzitter Jacob Smit. Hij is de enige nazaat van de oprichters van de vereniging. "Hier zit mijn opa Jacob Koorn en daar zijn vader Cornelis Koorn, die ook organist was in de kerk. Dit is een prachtig stukje geschiedenis."

Kotsmisselijk
De harmonie werd opgericht toen Wieringen nog een eiland was. Dat leverde soms heldhaftige acties op. Toen de muzikanten in 1924 naar het concours in Hoogkarspel wilden gaan, stormde het, maar windkracht 8 hield ze niet tegen. Ze stapten aan boord van een schip richting Medemblik.

"Ze vonden dat ze de oversteek moesten maken. Ook al zeiden de vissers dat het gekkenwerk was, maar ze hadden al zo lang gerepeteerd. Ze gingen met 32 man in het vooronder van de botter en werden zeeziek en zagen groen en geel. Het liep zo uit de hand, dat ze in Medemblik nieuwe overhemden en kostuums moesten kopen. Maar ze gingen wel met de eerste prijs weer naar huis."

Het verloop van het concours werd keurig beschreven. Na afloop kreeg iedereen een exemplaar van het "Critisch Verslag", een boekje met advertenties en commentaar op de prestaties. "Een fanfare of harmonie had in die tijd best een belangrijke functie op het dorp, ook in het uitgaansleven. Ze deden ook de revue of een bal. Het is ontzettend leuk", vertelt Smit terwijl hij door het verslag bladert.

Lees ook: Schagens Harmonie met 150 jaar de oudste in Noord-Holland Noord: "Mijn tweede familie"

Vandaag de dag, 100 jaar na de oprichting, is het niet vanzelfsprekend dat de vereniging nog bestaat. "Heel veel verenigingen zijn al ter ziele. De toestroom van jeugd is geen gemakkelijk verhaal. Ze willen snel resultaat, maar als je muziek maakt, moet je zelf hard aan het werk. Het duurt zo anderhalf jaar voor je een beetje mee kunt doen. En dat maakt het nog wel eens lastig. Maar we hopen er het beste van."

De 100ste verjaardag is in ieder geval gehaald en dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Vanavond, zaterdag 13 april om 20.00 uur start het voorjaarsconcert van Apollo in het Vikingschip in Den Oever. Er zijn nog kaarten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Harmonie Apollo