Ga naar Content

Dammer Ton Sijbrands vond Amsterdams kampioenschap specialer dan wereldkampioen worden

Ton Sijbrands won alles wat je als dammer kunt winnen: volgens sommige kenners was hij zelfs de beste dammer ooit. Toch bewaart hij zijn beste herinneringen aan die keer dat hij Amsterdams kampioen werd, en bijvoorbeeld niet aan zijn wereldkampioenschappen.

Biografie

Naam:
Ton Sijbrands

Geboren: Amsterdam, 15 december 1949

Beroep: internationaal damgrootmeester

Erelijst: Wereldkampioen 1972, 1973, Europees kampioen 1967, 1968, 1969, 1971, wereldrecordhouder blindsimultaan dammen

Ton Sijbrands heeft geen vaste openingszet, maar wel een favoriete: 33-28, de Hollandse opening. Sijbrands: "Ik speelde veel liever met wit dan met zwart. Als ik schaker was geweest, was dat logisch geweest, omdat bij schaken wit in het voordeel is. Maar met dammen is dat absoluut niet het geval. Desondanks heb ik een uitgesproken voorkeur voor wit."

Sijbrands weet nog goed de eerste keer dat hij in 1972 wereldkampioen werd. "Ik was blij dat ik dat toernooi won, maar ik vond ook wel dat ik het moest winnen. In de voorgaande jaren had ik het ene toernooi na het andere gewonnen, boven de toenmalige wereldkampioen Andreiko. Dan moest het in het titeltoernooi ook lukken."

Kampioen van Amsterdam
Toch bewaart Sijbrands niet de beste herinneringen aan dit toernooi. De eerste keer dat hij Nederlands kampioen werd in 1967, maakte meer indruk. Ook kan hij zich nog goed herinneren dat hij als jongetje van 14 met de grote mannen mee mocht spelen om het kampioenschap van Amsterdam. Hij won dat toernooi. 

"Ik woonde toen nog bij mijn ouders thuis in Slotermeer. Als ik dan fietste over de Jan Evertsestraat, tussen Nieuw-West en Oud-West, dan zie je de huizen van de stad opdoemen. Toen dacht ik wel: 'die stad die daar ligt, daar ben ik nou damkampioen van'. Toen had ik dat besef van 'de beste zijn' wel, maar niet bij het wereldkampioenschap."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Foto: Anefo, Nationaal Archief