Ga naar Content
Gooi

Familie Dascha maakt delen politiedossier openbaar en vraagt om heropening onderzoek

9 april 2019, 20.19 uur · Aangepast 9 april 2019, 20.41 uur
Door: · Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

"Het gaat om ons kind. Ons rouwproces is verstoord en het litteken blijft open", zo begint het 171 pagina's tellende rapport dat Team Dascha Onderzoek (TDO) samen met de familie heeft opgesteld. Hierin kraken ze het politiedossier en wensen een heropening van het onderzoek naar de dood van Dascha Graafsma.

De 16-jarige Dascha Graafsma werd in november 2015 na een avond stappen geraakt door een trein. Het OM concludeerde dat het zelfmoord was, maar daar twijfelt de familie al jaren aan. Al die tijd strijdt Dascha's vader René Graafsma voor de waarheid over de dood van zijn 16-jarige dochter. Hij startte eigenhandig een onderzoeksteam (TDO) om meer inzicht te krijgen in de laatste uren van het leven van zijn dochter.

Lees ook: Hoe René Graafsma al jarenlang strijdt voor de waarheid over dood 16-jarige dochter Dascha

Als protestactie bivakkeerde hij in september 2018 meerdere dagen en nachten op het politiebureau in Hilversum om zo inzage te krijgen in het politiedossier en camerabeelden van die nacht. Het OM ging overstag en samen met onderzoeksleider van TDO, Joey Roelofs mocht hij het dossier en de beelden inzien. "Wij kunnen door middel van de gelezen informatie onze eigen tijdlijn verder invullen", zo zei het TDO toen.

Lees ook: Onderzoeksteam ziet dossier Dascha in: "We kunnen onze eigen tijdlijn invullen"

Deze tijdlijn met eigen interpretaties hebben ze nu gebundeld in een 171 pagina's tellend rapport. Hier analyseren ze het politiedossier en de camerabeelden. Door dit rapport naar buiten te brengen, breken Joey Roelofs en de familie Graafsma de geheimhoudingsverklaring die ze hebben getekend voordat ze het politiedossier mochten inzien. "Ik vind dat ook voor de toekomst het publiek moet weten hoe de politie omgaat met dit soort dossiers. En dan vooral met betrekking tot zelfdoding op het spoor. Ik vind dat die procedures en protocollen anders moeten en daarom heb ik er voor gekozen om het toch te publiceren", vertelt Joey Roelofs aan NH Nieuws.

Rapport
In het rapport valt onder andere te lezen dat ze twijfelen aan de verklaring van de machinist van de trein. "De machinist heeft, tegen de protocollen in, zijn cabine verlaten om met de conducteur de PI (red. Plaats Incident) met eigen ogen te bekijken. Uit onze bevindingen blijkt dat het aannemelijk is dat de machinist beïnvloed is door wat hij daar aantrof en heeft gezien", zo staat in het dossier.

Onderzoeksleider Joey Roelofs legt dit uit: "In zijn verklaring wordt duidelijk dat hij niet precies weet of Dascha een t-shirt aan had of een ontbloot bovenlichaam had. Dat komt ook overeen wat hij later op het spoor heeft aangetroffen. Dus het is goed voor te stellen dat zijn verklaring is beïnvloed door wat hij later heeft aangetroffen op het spoor. En daardoor maakt het zijn verklaring twijfelachtig."

Het onderzoeksteam vindt niet dat uit deze 'twijfelachtige verklaring' gelijk de conclusie zelfdoding mocht volgen.  

'Zelfdoding-bestandje'
Ook heeft de politie onderzoek gedaan naar de laptop van Dascha. "Volgens de politie is hierop een 'zelfdoding-bestandje' aangetroffen. Wanneer navraag wordt gedaan naar dit bestand, geeft de politie aan dat het ergens 'verstopt' zat en dat ze het niet meer terug kunnen vinden. Na uitgebreid onderzoek is de conclusie dat de zoekwoorden 'zelfdoding' en 'zelfmoord' slechts 1 'hit' opleveren; een PDF-kopie van haar geschiedenisboek voor school. Het ging hier om de zelfdoding van Hitler", aldus het rapport. 

Lees ook: Familie Graafsma looft 'grote som geld' voor gouden tip in zaak-Dascha

Zo komt het TDO tot 32 feiten in de tekortkoming van waarheidsvinding van de betrokken opsporingsinstanties. "TDO sluit geen enkel scenario uit, maar vindt een heropening gerechtvaardigd. Het is de hoogste tijd dat alle vragen van de familie Graafsma worden beantwoord, want wat de uitkomst ook mag zijn, zonder onderzoek is een conclusie niet mogelijk", zo besluit het rapport. 

OM
Het rapport is aan de politie overhandigd en het OM laat weten dat ze het zorgvuldig zullen bestuderen. "Ik moet zeggen dat ik positief verrast ben. Ik hoop wel dat het ook opgevolgd wordt met een heropening. Het bestuderen alleen is niet genoeg", vertelt onderzoeksleider Joey Roelofs.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!