Ga naar Content
Haarlemmermeer

Onno Hoes reageert op steekpartij met vier gewonden: "Impact groot, niet goed te praten"

9 april 2019, 16.44 uur · Aangepast 9 april 2019, 17.04 uur
Door: · Foto: Eric van Lieshout/ANP

Onno Hoes van Haarlemmermeer vindt dat de steekpartij van gisteren in Hoofddorp "niet goed te praten is". Dat schrijft de burgemeester in zijn wekelijkse column. Bij de steekpartij vielen vier gewonden.

"Het lijkt een trend dat conflicten niet met woorden, maar met vuisten, of erger nog, met wapens uitgevochten moeten worden", schrijft Hoes, die onlangs bekendmaakte dat hij niet opgaat voor een nieuwe termijn als burgemeester van Haarlemmermeer. 

Lees ook: Vier mensen op straat neergestoken in Hoofddorp

Wat hem extra pijn doet, is dat het geweld plaatshad in de buurt van een buitenschoolse opvang, waar op dat moment veel kinderen buitenspeelden. "De impact van zo’n vechtpartij, waarbij mensen gewond raken, is groot. Wat de oorzaak van deze ruzie ook was, dit is niet goed te praten."

190409N_0001_STEEKPARTIJ_V3 - NH Nieuws

Voorbarige conclusies
De burgemeester hekelt voorbarige conclusies en verdachtmakingen, die op sociale media grif worden gedeeld. Hij benadrukt dat er inmiddels een verdachte vastzit, en dat de politie 'hard aan het onderzoek werkt'. Daarvoor wordt nog wel de hulp van het publiek gevraagd: mensen die gisteren opnames hebben gemaakt van het geweld of wat er aan voorafging, wordt gevraagd die beelden te delen.  

Lees ook: Politie: verdachte opgepakt na neersteken vier jongeren in Hoofddorp 

Inmiddels is duidelijk dat er vijf jongeren bij betrokken waren, die allen een andere achtergrond hebben. Een van hen zit vast, de anderen zijn gewond geraakt. Over de aard van letsel wordt door politie en gemeente geen mededelingen gedaan.

Wel was in een eerdere versie van Hoes' column te lezen dat een van de slachtoffers in zijn buik was gestoken, een ander in z'n rug. Eerder zei een getuige tegen NH Nieuws dat een van de slachtoffers in z'n hand was gestoken.  

Etniciteit weggehaald
Ook de etniciteit van de verdachte en de slachtoffers is die tweede versie achterwege gelaten. In de eerste versie, waar NH Nieuws de hand op heeft gelegd, wordt gesproken van vijf etnische achtergronden: Nederlands, Spaans, Guinees, Eritrees en Syrisch. 

De gemeente erkent dat deze informatie in een tweede versie van de column is aangepast, en zegt dat dat is gedaan uit privacyoverwegingen en na overleg met de politie.

Lees ook: Neergestoken jongeren zijn tieners, oorzaak volgens politie 'ordinaire ruzie'

Politie en gemeente zeggen dat er geen extra maatregelen worden getroffen in de wijk. Wel zullen de straatcoaches deze dagen intensiever surveilleren dan gebruikelijk. "Ook voor een extra luisterend oor bij bewoners, om eventuele vragen te beantwoorden." 

Scholen
Hoes heeft inmiddels contact gehad met de scholen van de jongens. Ook met de buitenschoolse opvang om de hoek is inmiddels contact geweest. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!