Whatsapp

Haarlemmermeer

Zorgen om brommend transformatorstation Wijk aan Zee deels weggenomen: "Inpakken werkt"

9 april 2019, 14.23 uur · Aangepast 11 april 2019, 11.29 uur

De geluidsoverlast door het transformatorstation van TenneT in Beverwijk lijkt mee te gaan vallen. Dat was de voorzichtige conclusie van Peter Weel, D66-raadslid en inwoner van Wijk aan Zee, na het bezoek aan een identiek transformatorstation in Vijfhuizen.

Net als in Vijfhuizen wordt het in Beverwijk te bouwen transformatorstation ommuurd en van een dak en isolatiemateriaal voorzien. Hierdoor is het brommende geluid waarvoor zoveel omwonenden vrees hebben, bijna niet te horen.

Windmolenpark
Momenteel wordt een stuk grond van 23 voetbalvelden in gereedheid gebracht voor de bouw. Dit om de gewonnen stroom van een windmolenpark voor de kust verder het land in te kunnen transporteren. Mensen uit het nabijgelegen Wijk aan Zee en het westelijk deel van Beverwijk, die toch al niet gespaard worden als het gaat om overlast, vermoeden dat een irritante brom hun woongenot verder zal vergallen.

Proef op de som
De brom is er inderdaad, maar die is alleen binnen in het transformatorhuis te horen. Door het gebouw net als in Vijfhuizen 'in te pakken' is er buiten het gebouw bijna niets van te horen. "Het ziet ernaar uit dat de overlast beperkt blijft", zegt Peter Weel, een bezorgde inwoner van Wijk aan Zee die de proef op de som mocht nemen in Vijfhuizen. 

Lees ook: Regering wil giga-windmolenparken op zee langs vrijwel gehele kust Noord-Holland

Toch was er nog wel één punt van aandacht. In Vijfhuizen is ook de zogeheten spoel, een vitaal onderdeel van een transformatorstation, compleet 'ingepakt.' Op de tekening van de spoel in Beverwijk daarentegen is geen dak te zien. De spoel draait slechts vier uur per etmaal en produceert bovendien niet zoveel geluid als de transformator. Toch hoopt Weel dat TenneT beslist er alsnog een dak op te bouwen.

Kunnen inwoners van Wijk aan Zee en Beverwijk rustig gaan slapen? Weel: "Het ziet er goed uit voor wat betreft de transformatorstations, maar als het gaat om de spoelen moet er nog actie ondernomen worden."

TenneT zegt de aanbeveling van Weel serieus te nemen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp