Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

President Trump dreigt met heffing op Edammer kaas

9 april 2019, 11.08 uur · Aangepast 9 april 2019, 11.31 uur
Door: · Foto: Wiki Commons

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen uit de Europese Unie, als reactie op de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus. Op de lijst staat onder meer Edammer kaas.

De lijst, waar naast kazen ook luchtvaartproducten, wijn, fietsen en andere goederen op staan, is nog niet definitief. Als de Europese Unie stopt met haar 'schadelijke' subsidies kunnen ze weer van tafel, aldus de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer. De tarieven zouden bovenop bestaande heffingen op Europees staal en aluminium komen.

Lees ook: Edammer Kaas wordt niet in Edam gemaakt, maar waar dan wel?

Airbus zegt dat er geen juridische basis bestaat voor de Verenigde Staten om de importheffingen op de EU-producten op te leggen. De Europese subsidies zijn in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), aldus het luchtvaartconcern.

De Europese Unie laat weten dat ze de heffingen 'sterk overdreven' vinden. De WTO gaat deze waarschijnlijk ook niet goedkeuren. De EU is zelf maatregelen tegen de Verenigde Staten aan het voorbereiden die te maken hebben met de steun die de Amerikaanse overheid aan Boeing geeft.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!