Ga naar Content

Berger Scholengemeenschap wint NK debatteren: "Boven zichzelf uitgestegen"

De Berger Scholengemeenschap heeft het NK Debatteren gewonnen. Toen het zevenkoppige team VMBO-leerlingen dat vrijdag te horen kreeg, reageerden ze uitzinnig. Inmiddels zijn ze van die feestvreugde bekomen, en staan ze NH Nieuws te woord. Opgepast, want er is geen speld tussen te krijgen...

Naast eeuwige roem hebben de leerlingen een gigantische beker meegekregen. "Ik ben heel erg trots", vertelt docent Ger de Haas. "De leerlingen zijn echt boven zichzelf uitgestegen."

Krachtige conclusie
Lize Kraakman en Mariël Couvert zijn de aanvoerders van het zevenkoppige team. Zij denken dat ze de overwinning vooral te danken hebben aan de goede voorbereiding. "We hadden hele goede argumenten voorbereid", vertelt Lize. "Dat was vorig jaar wat minder. In de conclusiefase krijg je anderhalve minuut om een conclusie te bespreken. We kregen van de jury steeds het compliment dat dat heel krachtig overkwam."

Lees ook: Hilversumse scholieren in finale NK Debatteren: "Jury imponeren"

Het NK Debatteren bestaat al sinds 2008 en wordt georganiseerd door de Stichting Nederlands Debat Instituut. Elk jaar doen er meer dan veertig debatteams uit heel Nederland mee. Door regelmatig te oefenen met debatteren hoopt de stichting dat leerlingen hun spreekvaardigheid en luistervaardigheid verbeteren. 

Geen politieke ambitie
Ondanks de prachtige overwinning zien Mariël en Lize niets in een carrière als politicus. "Ik vind het wel heel leuk, maar niet iets om later iets mee te doen", vertelt Mariël. "Ik wil liever juf van een basisschool worden."

Naast Mariël en Lize deden Simon, Kick, Sean, Mies en Juup mee aan de wedstrijd. "We zijn na de overwinning met z'n allen naar de McDonald's gegaan. Ook hebben we vanmorgen taart gegeten met de directie. Het is erg leuk om kampioen te zijn, maar we moeten er ook een beetje aan wennen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH/Tom Jurriaans