Ga naar Content

Purmerend is vervuild compost zat: 'In oceaan geen plastic soep, op land geen plastic omelet'

Meestal doen ze andere dingen bij volkstuinvereniging Leeghwater in Middenbeemster, maar vandaag wordt er vooral plastic geoogst. Tuinders halen ieder jaar een hoop rotzooi uit de compost die ze in de tuin gebruiken.

"Als je geluk hebt, zit er niet veel bij", zegt Lau Telleman. "Maar dat is bijna nooit het geval." Binnen tien minuten heeft hij een handvol plastic en glas uit het compost gevist. Het plastic wordt vaak onder de grond geschoffeld of waait uit tuinen in naastgelegen akkers.

Lees ook: Akkers vervuild door plastic in compost: "Te veel rotzooi in de gft-bak"

De compost wordt gratis weggegeven bij de huisvuilcentrale in Purmerend. Volgens de wet mag 0,5 procent van de compost bestaan uit glas, plastic en steen. De Huisvuilcentrale in Purmerend doet zijn best om al het compost zo schoon mogelijk te houden en laat weten onder de landelijke norm te zitten met maximaal 0,4 procent.

Fred Beijert van GroenLinks in Purmerend vindt dat die norm heroverwogen moet worden. Hij gaat vragen stellen in de gemeenteraad. "In de oceaan willen we geen plastic soep en op het land geen plastic omelet."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: