Amsterdam

Amsterdamse snorfietsers voortaan de rijbaan op

8 april 2019, 06.37 uur · Foto: ANP

Whatsapp

Snorfietsers in Amsterdam mogen vanaf vandaag binnen de ringweg A10 niet langer op het fietspad rijden. Ze moeten nu een helm op en uitwijken naar de rijbaan. De gemeente wil hiermee de verkeersveiligheid vergroten en de drukte op de fietspaden terugdringen.

De gemeente erkent dat het wennen zal zijn, ook voor automobilisten en andere weggebruikers. Snorfietsers mogen maximaal 25 kilometer per uur. Toen de brommers in 1999 naar de rijbaan gingen, mochten ze 30 kilometer per uur rijden. Dat leidde volgens de gemeente direct in het eerste jaar al tot minder snorfietsslachtoffers.

Kritiek
De Tweede Kamer stemde in 2017 in met een regeringsplan om gemeenten de mogelijkheid te geven snorfietsers naar de rijbaan te verplaatsen. Het plan leidde tot flinke kritiek.

Lees ook: Snorfiets op rijbaan in Amsterdam: 42.000 tegenstemmen

Zo noemde RAI Vereniging het onbegrijpelijk omdat wetenschappelijk is bewezen dat de verkeersveiligheid niet verbetert, maar dat snorfietsers door deze maatregel juist in gevaar worden gebracht. Bij de gemeente kwam een ongekend aantal reacties binnen, zo'n 45.000, van zowel voor- als tegenstanders.

Blauwe banen
Bij die grote verandering in de stad horen ook de nodige aanpassingen aan de weg. Vijf teams, bij elkaar opgeteld tweehonderd man, brachten vannacht blauwe banen en verkeersborden aan, aldus AT5

De aanpassingen zijn nodig om aan snorfietsers duidelijk te maken wanneer zij naar de rijbaan moeten. Na ongeveer twee of drie maanden zullen de blauwe banen verdwijnen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp