Ga naar Content

Topman nieuwe prijsvechter: "Makkelijk druk maken als je de feiten niet kent"

Prijsvechter Level is dit weekend van start gegaan met vluchten vanaf Schiphol. De maatschappij biedt vliegreizen aan naar Londen, Wenen en Rome met Airbus A321's die op Schiphol gestationeerd zijn. Later dit jaar worden ook vluchten naar Fuerteventura, Lissabon, Barcelona en Milaan aangeboden vanaf Amsterdam.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De aankondiging van Level om een basis op Schiphol te starten, zorgde voor ophef bij tegenstanders van groei op Schiphol. De luchthaven mag in elk geval tot met eind 2020 geen nieuwe start- en landingsrechten aanbieden. Dus hoe kan een nieuwe prijsvechter zich dan op Schiphol vestigen?

Lees ook: Nieuwe Europa-prijsvechter Level opent basis op Schiphol

Het antwoord is eenvoudig: Level valt onder de International Airlines Group, waar ook British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling in zitten. Level neemt op Schiphol de rechten en basis van de Spaanse prijsvechter Vueling over. Het voordeel van deze strategie is dat Level Nederlands cockpit- en cabinepersoneel aanneemt. Vueling moest haar bemanning dagelijks uit Spanje laten overkomen.

Ophef
Level-topman Vincent Hodder, die vanochtend voor de opening op Schiphol was, begrijpt weinig van de ophef over de komst van zijn maatschappij. "Het is gemakkelijk om je druk te maken over een onderwerp waarvan je de feiten niet kent", zegt Hodder tegen NH Nieuws. "Er is geen sprake van groei in vliegbewegingen van vluchten binnen de IAG-groep op Schiphol. Dus ook geen extra nadelige gevolgen voor de omgeving of meer lawaai."

Tekst gaat verder onder de video

Level-baas Vincent Hodder over de komst van zijn maatschappij - NH Nieuws/Doron Sajet

De vliegtuigen van Level zijn groter dan de A320's van Vueling. In een A321 van Level is plaats voor 210 passagiers, een Vueling-A320 telt 186 stoelen. Level biedt WiFi aan boord (tegen betaling) en elke stoel heeft een usb-ingang. Ook zegt de Level-baas beter eten te bieden aan boord, maar ook tegen betaling.

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet