Ga naar Content

Krachten bundelen voor grote schoonmaakactie: "Wijk aan Zee nog mooier maken"

Een groep dorpsbewoners en leden van de Kennemer Loopgroep bundelden zondag de krachten voor een grote schoonmaakactie in Wijk aan Zee. Ongeveer 70 mensen stroopten de straten, het strand en duingebied af op zoek naar zwerfvuil.

Initiatiefnemer van de opruimactie is Hans Singerling, inwoner van Wijk aan Zee. Hij riep de mensen op zich te verzamelen voor sporthal De Moriaan. De reden? Singerling ziet het als een plicht om zuinig te zijn op de natuur. "Je weet niet wat je allemaal vindt", weet Singerling uit ervaring. "Het duurt soms vijftig tot honderd jaar voordat sommige producten in het kringloopproces worden opgenomen. En soms wel helemaal niet. Een schoon milieu is enorm belangrijk; voor ons en voor de kinderen. Want je kan toch niet in een soort vuilnisbelt gaan leven?", aldus de Wijk aan Zeeër.

Hardloopgroep
De hardloopgroep met ongeveer vijftig leden waren zondagochtend al rond 9.00 uur vertrokken. Het parkoers hadden ze uitgestippeld naar de Noordier, om op de terugweg met een zak en prikstok - die ze van de gemeente Beverwijk hadden gekregen - afval te gaan verzamelen.

Dorpsbewoners trokken de straten en het duingebied in. De sfeer is vrolijk, maar de groep mensen stoort zich enorm aan de veroorzakers. "Laat ze toch die rotzooi achter hun reet opruimen", stelt de een. Een ander: "We gaan vandaag het dorp nog iets mooier maken. Maar: laten we in het vervolg toch ook wat zuiniger zijn op onze natuur."

Succesvol
De bewonersgroep, onder aanvoering van Singerling, gaat binnen twee maanden opnieuw een schoonmaakactie houden. "Wie weet hoeveel mensen er dan komen opdagen. Dit is vast erg succesvol geweest."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH / Dennis Mantz