Haarlemmermeer

Koninklijke Onderscheiding voor Hoofddorpse 'meester Nol'

5 april 2019, 20.24 uur

NH Nieuws

HAARLEMMERMEER - Menig Haarlemmermeerder heeft natuurles gehad van 'meester Nol' - én natuurlijk zijn papegaai Jakob. Deze week kreeg hij van burgemeester Onno Hoes een Koninklijke Onderscheiding vanwege zijn grote en belangrijke rol bij de ontwikkeling van de natuur- en milieueducatie. En dat kwam als een grote verrassing voor Nol.

In instructietuin de Heimanshof in Hoofddorp gaf hij veertig jaar lang les over de natuur aan zo'n honderdduizend kinderen. "Het mooiste plekje van de Haarlemmermeer. Het voelde hier altijd als vakantie", aldus Nol van Burik. Kinderen van toen, nu allemaal volwassen, weten nog goed wie hij is. "Ze vragen nog vaak aan me hoe het met Jakob gaat", vertelt hij. Helaas is de papegaai van de heemtuin een paar jaar geleden overleden. 

Lees ook: Papegaai Jacob krijgt waardige uitvaart: "Het was een warm dier"

Nol is inmiddels met pensioen, maar kan zich nog goed herinneren dat hij voor het eerst bij de Heimanshof binnenkwam. Hij was eigenlijk bloemist en hovenier maar mocht van zijn baas de kinderen gaan begeleiden bij de schooltuintjes. En zo ontdekte hij zijn passie. "Ik had nog nooit met kinderen gewerkt, maar ik wist wel veel van groen. Toen ik met ze in aanraking kwam, toen ging er iets open bij mij. Ik wist: dít is mijn passie. Dit is het!"

Nol's missie
In de avonduren deed hij cursussen en ontwikkelde hij zich tot onderwijzer en imker. Hij breidde het onderwijsprogramma uit, verzon puzzeltochten voor iedere groep van de basisschool. Het was toch wel een beetje zijn missie om kinderen iets bij te brengen over het belang van de natuur. "Ik hoopte altijd dat ze er later nog aan terug zouden denken. En dat ze dan voor de aarde zouden gaan zorgen."

Onderscheiding
Zijn werk werd deze week beloond met een Koninklijke Onderscheiding. Tijdens de algemene ledenvergadering werd hij door burgemeester Onno Hoes benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. "Het kwam als een complete verrassing", zegt Nol.

De waardering doet hem heel erg goed. "Langzaamaan begin ik te beseffen dat het heel bijzonder is geweest wat er de afgelopen veertig jaar is gebeurd. Ik word er soms emotioneel van", zegt Nol. Hij pauzeert even, en gaat dan verder met een glimlach: "Maar dat gaat vanzelf weer weg."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!