Ga naar Content

Vakbond: TUI vervangt cabinepersoneel door stagiairs

TUI Nederland zet stagiairs in als volwaardige stewards en stewardessen in plaats van het vaste cabinepersoneel. Dat meldt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) aan NH Nieuws. Volgens de bond zijn stagiairs nog onvoldoende in staat om met noodsituaties aan boord te kunnen dealen, zoals agressieve passagiers. Het CDA heeft er Kamervragen over gesteld.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Volgens VNC-voorzitter Annette Groeneveld worden stagiairs, soms in plaats van het cabinepersoneel dat in dienst is, volwaardig ingeroosterd op vakantievluchten van TUI. Ook op vliegreizen waar het risico op agressie aan boord groter is. De stagiairs zijn wel getraind om als cabinelid te werken, maar hebben nog te weinig ervaring en begeleiding om met onverwachte (nood)situaties om te gaan, meent de bond.

Tekst gaat verder onder de video

Zorgen over stagiaires aan boord van TUI-vluchten - NH Nieuws / Doron Sajet

Lees ook: Nederlands cabinepersoneel: Schiphol, doe iets tegen agressieve passagiers

De vakorganisatie vindt het vanzelfsprekend dat stagiairs meevliegen en aan het werk worden gezet, maar het zou niet de bedoeling mogen zijn om ze in plaats van stewards of stewardessen in te zetten. VNC zegt de signalen van het inzetten van stagiairs te krijgen van haar leden. Als voorbeeld noemt Groeneveld een purser die met drie stagiairs op een vlucht werd gestuurd.

Tekst gaat verder onder de video

De VNC krijgt signalen van haar eigen leden - NH Nieuws / Doron Sajet

Met TUI Nederland is volgens de bond geen overleg mogelijk: "Wij hebben geen relatie met TUI, want zij willen niet met de VNC praten", aldus Groeneveld. VNC wil dat de overheid uitzoekt of er geen misbruik wordt gemaakt van leertrajecten om tegen lage kosten cabinepersoneel in te zetten op vluchten "waar voldoende kennis en ervaring nodig is om bijvoorbeeld agressie aan boord het hoofd te bieden."

Tekst gaat verder onder de video

De VNC wil dat de overheid uitzoekt of er misbruik door TUI wordt gemaakt - NH Nieuws / Doron Sajet

De Tweede Kamerfractie van het CDA heeft er vragen over gesteld aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur:

CDA-Kamerlid Amhaouch stelde vragen over het inzetten van stagiaires - NH Nieuws

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat beantwoordde de vragen met dat er EU-regelgeving is over het minimale aantal gekwalificeerde cabinepersoneelsleden dat aan boord moet zijn:

Minister Van Nieuwenhuizen beantwoordt de vragen over het inzetten van stagiaires - NH Nieuws

Reactie TUI Nederland
Een woordvoerder van TUI Nederland laat NH Nieuws schriftelijk weten dat als stagiairs als cabinepersoneel worden ingezet, dat comform alle wettelijk eisen gebeurt. De opleiding die zij gevolgd hebben is volgens de maatschappij goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en identiek aan de basisopleiding van aankomend cabinepersoneel.

TUI zegt dat de stagiairs na de vereiste trainingen en beoordelingen als volwaardig cabinecrewlid kunnen meewerken: "De stage moet immers wel een natuurgetrouwe weergave zijn van de werkzaamheden aan boord. De verhouding stagiairs en reguliere cabin crew medewerkers wordt niet uit het oog verloren."

Ook het omgaan met agressieve passagiers geeft geen extra problemen: "De stagiairs beschikken over de kwalificaties om aan boord te kunnen optreden als bemanningslid." Volgens TUI ligt het aantal incidenten met agressieve passagiers aan boord van hun vluchten "vele malen lager" dan bij lijndiensten.

Passagiers relaxter dan bij lijnvluchten
"Over het afgelopen jaar is er gemiddeld 1 incident op 100 vluchten, onder incidenten worden ook gerekend roken aan boord en in het algemeen het niet opvolgen van de instructies van de crew. Wij zien geen stijging in het aantal incidenten aan boord van onze vluchten. Het merendeel van onze reizigers gaat op vakanties en kennelijk zijn zij relaxter dan de passagiers aan boord van de lijnvluchten."

Reactie ROC van Amsterdam
MBO College Airport (onderdeel van het ROC van Amsterdam) zegt tegen NH Nieuws dat studenten die als stagiair aan de slag gaan bij TUI Nederland gecertificeerd zijn om als cabin attendant aan boord te gaan. "Ze hebben net als ieder andere cabin attendant een 'wing' ontvangen als bewijs dat ze gekwalificeerd zijn. Ze zijn goed getraind om adequaat op verschillende situaties te reageren. Tijdens deze vliegstages worden onze studenten intensief begeleid door de overige crew leden aan boord."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws/Doron Sajet