Ga naar Content
Amsterdam

Amsterdam laat 500.000 vierkante meter kantoorruimte bouwen

5 april 2019, 09.06 uur
Door: · Foto: Google Streetview

Amsterdam laat de komende vier jaar 500.000 vierkante meter aan nieuwe kantoren bouwen. Nu zouden bedrijven soms niet voor Amsterdam kiezen omdat er te weinig kantoorruimte beschikbaar is.

Per jaar komt er 125.000 vierkante meter aan ruimte bij, is het plan. Het college wil daarbij vooral in gaan zetten op duurzame kantoren met zo min mogelijk parkeerplaatsen. De kantoren moeten dan ook goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. 

"Bedrijven zijn belangrijk voor de stad want ze zorgen voor werkgelegenheid en trekken ook weer andere bedrijven aan. Het gaat goed met de Amsterdamse economie en dat vraagt om veel extra kantoren de komende jaren", stelt wethouder Udo Kock (Economische Zaken en Zuidas). 

Lees ook: BBC komt met kantoor naar Amsterdam na brexit

Leegstand
De gemeente heeft daar de afgelopen jaren nog niet op ingezet, omdat de leegstand van kantoren toen juist groot was. Daarom werden kantoren getransformeerd naar woningen. 

Inmiddels is de situatie daarentegen gewijzigd. Daardoor zou er te weinig speling meer zijn voor nieuwe bedrijven op de kantorenmarkt. Ook kunnen reeds gevestigde bedrijven minder makkelijk verhuizen.

Lees ook: 153 buitenlandse bedrijven openden vorig jaar nieuw kantoor in Amsterdam

Locaties
Het college helpt daarom ontwikkelaars met het bouwen en transformeren van kantoren. Onder meer bij de Arenapoort, Amstel III en Sloterdijk Centrum zal er worden bijgebouwd.

Ook moet de regio een deel van de vraag opvangen. De gemeente noemt Hoofddorp, Zaandam, Duivendrecht en Almere als opties.