Ga naar Content
Gooi

Raad is unaniem: gevreesde Loosdrechtse vaarverbinding wordt onderzocht

5 april 2019, 06.29 uur
Door: · Foto: NH

De Wijdemeerse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het raadsvoorstel om zeven varianten voor een vaarverbinding te onderzoeken. Dit betekent dat de twee gevreesde vaarverbindingen door de Loenderveense plas nog steeds een optie zijn.

Boos verlieten de bewoners aan de Loenderveense Plas de zaal toen de gehele gemeenteraad voor het raadsvoorstel stemde. "We worden genaaid", zegt Saksia Vreeman van de vereniging Behoud Loenderveense Plas na afloop. "Ik kan wel janken", vult Ellen Griek aan. 

Lees ook: Hoe de gevreesde Loosdrechtse vaarverbinding alsnog via de achterdeur op de agenda bleef

In een milieueffectrapportage worden nu de milieugevolgen van de varianten onderzocht. Naar verwachting komen de resultaten in het najaar naar buiten. Maar de omwonenden vrezen het ergste. "Het onderzoek wordt zo ingericht dat er maar één optie overblijft: door de Loenderveense plas", vertelt Jan Bodaar. 

Hij denkt dat er koste wat het kost een directe verbinding komt tussen het Hilversums Kanaal en de Loosdrechtse Plassen. "Dus zijn er nog maar twee opties mogelijk, door de Vuntus of door de Loenderveense Plas. Maar bij de Vuntus zit een probleem. Er is daar een te smalle en achterstallige verbinding (de Heul), die niet meegenomen wordt in het project, waardoor deze variant het nooit wordt", zo legt Bodaar uit. "Hiermee stuur je de uitkomst."

Lees ook: Loosdrechters boos om teruggedraaide toezegging wethouder: "We worden gefopt"

De gemeente erkent dat de Heul in slecht staat is en dat daar wat aan moet gebeuren. Het wordt alleen op voorhand niet meegenomen in het project. Maar wordt er uiteindelijk voor de vaarverbinding door de Vuntus gekozen, dan wordt dit knelpunt aangepakt.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!