Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Hoe de gevreesde Loosdrechtse vaarverbinding alsnog via de achterdeur op de agenda bleef

4 april 2019, 18.13 uur

Al bijna twee jaar trotseren de protestborden op de Horndijk in Loosdrecht weer en wind. Zo lang wordt er al gesproken over een vaarverbinding door de Loenderveense Plas. Het is de omwonenden in al die tijd niet gelukt om de gevreesde vaarverbinding van de agenda te krijgen.

Eind 2017 hebben verschillende organisaties samen een akkoord getekend over de toekomst van de Oostelijke Vechtplassen, waar de plassen in Loosdrecht onder vallen. De instanties hebben de ambitie om de plassen te ontwikkelen tot een aantrekkelijk en groen gebied waar mensen graag wonen, werken en recreëren.

Lees ook: Bewoners aan de Loenderveense Plas boos om plannen vaarroute

Een onderdeel van het plan is het verbeteren van de recreatieve vaarroutes. Zo zouden ze graag een verbinding leggen tussen de Loosdrechtse Plassen en het Hilversums Kanaal, zodat de pleziervaart snel tussen de plassen kan wisselen. Hiervoor moeten nieuwe vaarverbindingen worden gemaakt. 

Raadsvergadering
Vanavond wordt er in de raadsvergadering besloten welke mogelijke nieuwe vaarverbindingen dieper worden uitgewerkt. Op dit moment zijn er nog zeven varianten over: een referentie situatie, 0+ variant (betreft de huidige situatie waarbij bestaande knelpunten worden opgelost), route Vuntus via ‘t Hol, route Vuntus via Loenderveense Plas Oost, route Vuntus via Moleneind (via Kromme Rade/Moleneind), route Vecht en tot slot de route Loenderveense Plas Oost.

Lees ook: Loosdrechters boos om teruggedraaide toezegging wethouder: "We worden gefopt"

Er zijn nog twee varianten over die door de Loenderveense Plas gaan, tot ergenis van de omwonenden. Ondanks hun inspanningen de afgelopen twee jaar is het niet gelukt om de verbindingen van de agenda te krijgen. 

Vreugdedansje
In juni 2018 doen ze een klein vreugdedansje als ze in een rapport van de Provincie zien dat de vaarverbindingen door de Loenderveense plas niet kunnen vanwege de natuurwaarde. "De varianten door de Loenderveense Plas zijn op basis van de Wet natuurbescherming (aspect Natura 2000) als niet haalbaar ingeschat, vanwege verstoring/verlies aan leefgebied van kwalificerende vogels", zo valt in het rapport te lezen. 

Maar nog geen drie maanden later besluit de Provincie om een second opinion uit te voeren. Een lobby van de watersportbranche bracht het zo via de achterdeur weer terug op de agenda. 

Gesjoemel
De omwonenden van de Loenderveense plas zijn boos en teleurgesteld. "Wat een gesjoemel eigenlijk. Dan voel je je als bewoner in de maling genomen", aldus Ellen Griek. 

Vanavond mag de gemeenteraad zich uitspreken over de varianten. Schrappen ze de varianten door de Loenderveense Plas? Of gaat de strijd van de bewoners van de Horndijk nog even door? 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws