Ga naar Content
Noord-Holland

Crowdfunding voor zonnepark Hemwegterrein Amsterdam

4 april 2019, 10.11 uur · Aangepast 4 april 2019, 11.49 uur
Door: · Foto: Vattenfall

Energiebedrijf Vattenfall wil op het Hemwegterrein in Amsterdam een zonnepark gedeeltelijk financieren met crowdfunding. Van de totale investering van bijna 2 miljoen euro zouden klanten van Vattenfall ongeveer de helft moeten bijdragen door het kopen van obligaties.

Klanten van het bedrijf kunnen voor 250 euro per stuk maximaal acht obligaties kopen. Volgens Vattenfall dragen obligatiehouders op die manier bij aan een fossielevrije energievoorziening, zonder daarvoor zonnepanelen op hun eigen dak te installeren.

Obligatiehouders wordt een rendement in het vooruitzicht gesteld dat kan oplopen tot 4,5 procent. Dat is wel afhankelijk van de daadwerkelijke hoeveelheid opgewekte elektriciteit.

6500 panelen
Het zonnepark op het Hemwegterrein moet in de zomer klaar zijn en telt dan bijna 6500 zonnepanelen. Dit kan, afhankelijk van het weer, zo'n 600 huishoudens op jaarbasis van stroom voorzien. Het park maakt onderdeel uit van het crowdfundingfonds 'Amsterdam in de Zon' van Vattenfall. Eerder werd in Velsen-Noord op deze wijze ook al een zonnepark gedeeltelijk gefinancierd.

Op het terrein aan de Hemweg opereert Vattenfall verder de Hemweg 9-gascentrale. Die speelt op dit moment een grote rol als flexibele back-up voor wind en zon en gaat mogelijk in de toekomst met waterstof CO2-vrij stroom produceren.