Ga naar Content
Haarlemmermeer

D66 Haarlemmermeer stelt spoedvragen over procedure verkiezingen Europees Parlement

3 april 2019, 20.53 uur · Aangepast 3 april 2019, 21.04 uur
Door: · Foto: ANP Foto

De D66 in Haarlemmermeer stelt spoedvragen aan het College over de toegankelijkheid van informatie voor expats over het stemmen. Tijdens de verkiezingen voor het Europese Parlement mogen expats ook een stem uitbrengen, maar de informatie die daarvoor nodig is, is alleen in het Nederlands te lezen.

Mensen die in Nederland wonen maar uit een ander Europees land komen mogen in Nederland hun stem uitbrengen. Om dit te kunnen doen moeten zij zich via het zogenaamde Y-32 formulier registreren bij de gemeente waar ze wonen, zodat hun stem op de juiste manier verwerkt kan worden. 

Lees ook: Commissie EU-parlement stemt over toekomst van de pulsvisserij

In de gemeente Haarlemmermeer is de informatievoorziening over dat formulier volgens D66 niet voldoende. Zo is de website met informatie over de verkiezingen voor het Europees Parlement alleen in het Nederland bereikbaar, zodra de taal wordt omgezet naar Engels wordt de bezoeker teruggestuurt naar een algemene pagina. 

D66 vraagt de gemeente om expats actief te wijzen op hun stemrecht en het feit dat ze door middel van het formulier wel gebruik kunnen maken van Nederlandse stembureaus. Daarnaast pleiten ze ervoor dat de pagina met informatie ook in het Engels beschikbaar wordt gesteld. Ook vragen ze de gemeente om via social media kanalen meer informatie te verspreiden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!