Ga naar Content

Burgemeester Wienen sluit beschoten coffeeshop: "Voorbijgangers in gevaar"

De coffeeshop aan de Haarlemse Zomervaart die vannacht werd beschoten, is op last van burgemeester Wienen per direct gesloten. "Door het schietincident van afgelopen nacht is de openbare orde ernstig verstoord."

Dat meldt burgemeester Jos Wienen in een persbericht van de gemeente Haarlem. "Ik ben erg geschrokken dat er wederom een coffeeshop is beschoten. Het is nog niet duidelijk wat de motieven zijn, maar dit is een ernstige inbreuk op de openbare orde en brengt bewoners en voorbijgangers in gevaar." 

Lees ook: Bewoner en eigenaar beschoten coffeeshop Haarlem: "Nooit problemen gehad" 

Vanochtend werden er in het rolluik voor coffeeshop Sandman enkele kogelgaten ontdekt. De zaak was enkele uren eerder onder vuur genomen, zo bleek ook uit de kogelhulzen die werden gevonden. Ook de woning boven de coffeeshop, waar de eigenaar woont, was door meerdere kogels geraakt: in het raam werden vijf kogelgaten aangetroffen.

Eerdere beschietingen 
"Gelet op de ernst van de feiten heb ik besloten de coffeeshop op dit moment te sluiten. Ik blijf in nauw overleg met de politie over de achterliggende motieven van deze en eerdere beschietingen en over nader te zetten stappen", vervolgt Wienen. Met eerdere beschietingen doelt hij op de gebeurtenissen bij de coffeeshop in de Haarlemse Byzantiumstraat, die in korte tijd twee keer werd beschoten.

Lees ook: Coffeeshop in Haarlem voor tweede keer beschoten 

Ook die coffeeshop moest de deuren tijdelijk sluiten. "Het kan niet zo zijn dat de beschieting van een coffeeshop of ander pand automatisch leidt tot defintieve sluiting", aldus Wienen, die daarmee de optie openhoudt dat het doel van de beschieting (tijdelijke) sluiting is. Eerder uitte de Amsterdamse politie het vermoeden dat coffeeshops worden beschoten om zo een (tijdelijke) sluiting af te dwingen en concurrentievoordeel te behalen.

"De gemeente Haarlem laat zich niet leiden door geweld en intimidatie. Maar de veiligheid van burgers staat voorop", besluit Wienen. 

'Nooit problemen gehad'
De eigenaar van de coffeeshop Sandman zei eerder tegen NH Nieuws dat hij niet weet 'wat het motief is'. "We hebben nooit problemen gehad." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!