Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Europees Parlement wil verbod op benamingen als ‘vegaburger’ en ‘sojayoghurt’

3 april 2019, 17.00 uur · Aangepast 3 april 2019, 17.29 uur · Foto: Adobe

Vegetarisch vlees mag van Brussel in de toekomst geen hamburger, burger, worst of steak meer genoemd worden. Ook groenteburger of vegaworstjes mag niet meer. De namen zouden de burger misleiden, denkt het Europarlement. Wat vind jij daar van?

Sojayoghurt ook verboden
Het verbod op vleesnamen voor vegetarische producten werd met ruime meerderheid (25 tegen 6) aangenomen door de Landbouwcommissie van het Europese Parlement. Niet alleen vlees, ook zuivelproducten vallen eronder. De naam van plantaardige producten niet mag langer verwijzen naar dierlijke producten. ‘Sojayoghurt’ kan straks dus ook niet meer.

Geen bewijs
Vegetariërs-belangenclub ProVeg International verzet zich tegen het Brusselse plan. "Er is geen enkel bewijs dat consumenten door vegetarische producten worden misleid", zegt directeur Veerle Vrindts tegen het Algemeen Dagblad. "Integendeel, zij kiezen juist voor vegetarische producten omdat ze weten dat ze geen vlees bevatten." ProVeg noemt de verwijzing naar vlees of zuivel in de naam van het product belangrijk voor consumenten ‘zodat zij weten welke smaak zij van een product kunnen verwachten’.

Bang
ProVeg vermoedt dat het besluit van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement is genomen op aandringen van de vleesindustrie, die zich bedreigd zou voelen. "Door de snelle opkomst van plantaardig vlees, en straks die van kweekvlees, raakt vlees in een identiteitscrisis. Dat proberen ze nu op te lossen door woorden als ‘burger’ en ‘worst’ voor zich te claimen."

Vegetarische Slager
Het is niet de eerste keer dat de naam van vegetarische producten onder vuur ligt. In 2017 wilde de keuringsdienst NVWA dat de Vegetarische Slager producten als ‘kipstuckjes’ en ‘visvrije tonyn’ een andere naam zou geven. Na een storm van protest is dat toen niet doorgegaan.

Verkiezingen
Nu de Landbouwcommissie het voorstel heeft aangenomen moet het gehele Europese Parlement er nog over stemmen. Dat gebeurt na de Europese verkiezingen van eind mei. Vegetarische organisaties, milieuclubs, en Greenpeace blijven tot die tijd lobbyen tegen dit voorstel.

Wat vind jij?
Heb jij je wel eens misleid gevoeld door een vegaburger of een beker sojayoghurt? Wat vind jij van dit Europese verbod.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].