Ga naar Content

Zaans Museum vindt bijzonder schilderij onder het puin

Conservator Hester Wandel van het Zaans Museum kon haar geluk niet op. De Duyvis fabriek besloot haar kunst weg te doen en nodigde het museum uit om te kijken of daar nog wat interessante werken tussen lagen: "Toen zag ik opeens een werk van schilder Heijenbrock liggen. Die wilde ik wel."

Het schilderij zat onder het stof en had een gat. Het heeft een half jaar gekost om het volledig te restaureren. Fabrieksdirecteur Glen Godwin van Duyvis Pepsico vindt het schilderij na restauratie onherkenbaar: "De kleuren zijn echt fantastisch", vertelt hij. Godwin heeft er zeker geen spijt van dat hij het schilderij heeft gedoneerd aan het museum: "Het is voor ons heel belangrijk om ook weer dingen terug te geven aan de gemeenschap."

Hermen Heijenbrock
De Nederlandse schilder Herman Heijenbrock was een industrieschilder en schilderde naast fabrieken ook de arbeiders. "Dat is wat zijn schilderijen zo bijzonder maakt", legt conservator Wandel uit. Vaste thema’s van zijn werk zijn arbeid, nijverheid en industrie. Als oudste industriegebied van Europa werd de Zaanstreek en dus ook Duyvis vaak gebruikt in zijn schilderijen. 

Het schilderij
Op het olieverfschilderij Interieur van oliemolen De Poelsnip van Herman Heijenbrock zie je de Zaanse oliemolen: De Poelsnip. Naast De Poelsnip heeft het museum nog zeven andere Zaanse werken van Herman Heijenbrock. Vanaf dit najaar zijn ze allemaal te zien in het Zaans Museum.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: