Alkmaar

NL
V

Klokken langverwacht carillon De Rijp klaar: "Na de zomer te horen"

2 april 2019, 18.01 uur · Aangepast 3 april 2019, 12.10 uur

Ze hebben er in De Rijp lang op moeten wachten, maar de ruim veertig klokken voor het carillon zijn klaar. De eerste klok werd precies twee jaar geleden gegoten. Nu ligt het hele klokkenspel, gestemd en wel, klaar in de Gelderse Achterhoek en is het wachten alleen nog op het plaatsen ervan in de toren van de Rijper Grote Kerk.

Fré Harmsen van stichting Carillon De Rijp durft het eindelijk met enige optimisme te zeggen: "Na de zomer zal het carillon te horen zijn in De Rijp." Samen met stichtingsvoorzitter Fred Hoek is de secretaris afgereisd naar de Achterhoek om de klokken met eigen ogen te zien, én te horen.

In 1654 ging het oorspronkelijk carillon van De Rijp verloren toen een grote brand het dorp teisterde. De kerktoren ging ten onder, inclusief het klokkenspel. Geld om een nieuw carillon aan te schaffen was er na de herbouw van de toren niet. Tot een aantal jaar geleden het plan ontstond om het carillon terug te laten keren.

Lees ook: Spectaculair: eerste klok nieuw carillon De Rijp 'live' gegoten (video)

Inzameling
Er werd geld ingezameld en in april 2017 kon de eerste klok worden gegoten. De bedoeling was dat de rest nog dat jaar af zou komen, maar er kwamen een paar kinken in de kabel. "We hebben bewust gekozen voor een ambachtelijk eenmansbedrijf die de klokken ging gieten. Maar het risico is dan dat bij ziekte het bedrijf stilligt. En dat gebeurd."

"Na ruim 400 jaar konden die paar jaar er nog wel bij", stellen Fré en Fred. "Heel bijzonder dat we het carillon nu echt in werkelijkheid zien, waar we inmiddels al zo'n drie jaar naar uitkijken." Ook stadsbeiaardier Christiaan Winter, de uiteindelijke bespeler van het Rijper carillon, is naar de Achterhoek gekomen.

Kijken hoe ze samen klinken
Samen met de stemmer checkt hij aandachtig de klanken van de klokken. "Dit is veelbelovend allemaal, moet ik zeggen. We horen de klokken nu voor het eerst en kijken ook of ze sámen goed klinken. Dat is natuurlijk ook het aardige van een carillon dat het tegelijk ook mooi moet klinken", legt de beiaardier uit.

De stichting verwacht dat deze zomer alle drieënveertig klokken in de kerktoren geïnstalleerd worden. Daarna zal er een datum geprikt worden om het carillon feestelijk in gebruik te nemen. Dan zal voor de gelegenheid ook de Alkmaarse kaasmarkt naar De Rijp komen, omdat het kaasdragersgilde een van de klokken heeft geadopteerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!