Verkiezingen: GroenLinks formeert, Forum voor Democratie buitenspel

0
Whatsapp

Noord-Holland

Verkiezingen: GroenLinks formeert, Forum voor Democratie buitenspel

2 april 2019, 19.29 uur

Ondanks de eclatante verkiezingsoverwinning staat Forum voor Democratie buitenspel. Het lukt de partij niet om met andere partijen een meerderheid te vormen in de Staten van Noord Holland. GroenLinks, de op één na grootste winnaar, is nu aan zet. De partij onder leiding van Zita Pels is vandaag begonnen met oriënterende gesprekken die vooraf gaan aan de formatie van een nieuwe college van Gedeputeerde Staten.

Teleurstelling
Forum voor Democratie-voorman Johan Dessing is teleurgesteld. "Ik heb een gevoel van wantrouwen ontmoet tegen ons als nieuwkomer. Bovendien hebben twee partijen, GroenLinks en de Partij van de Arbeid ons nadrukkelijk uitgesloten terwijl wij met een open vizier het gesprek zijn ingegaan". Volgens GroenLinks-lijstrekker Zita Pels is er geen sprake van uitsluiting, "maar het was ons wel duidelijk dat op veel terreinen de standpunten zover uit elkaar liggen dat samenwerking op z'n zachtst gezegd niet voor de hand ligt" zegt zij.

Lees ook: Lijsttrekkers ontmoeten voor het eerst FvD-lijsttrekker Johan Dessing

Energietransitie
Een belangrijk breekpunt is het standpunt over de energietransitie. Forum voor Democratie wil zo snel mogelijk stoppen met investeren in windmolens en zonneweiden. "Dat geld kan beter besteed worden aan infrastructuur en het bouwen van huizen dan aan maatregelen waarvan volstrekt onzeker is of ze wat voor invloed dan ook hebben op de stijgende temperatuur op aarde". GroenLinks-lijsttrekker Zita Pels benadrukt dat de na de verkiezingen een meerderheid in de staten voor klimaatmaatregelen is.

Lees ook: FvD wil voormalig Schiphol-directeur Hans Smits als informateur

Oppositie
Johan Dessing maakt zich op voor een rol in de oppositie. "We gaan de belangen van onze kiezers zo goed mogelijk behartigen als oppositiepartij. We zijn geen oppositiepartij, we willen besturen, maar de kans dat dat gebeurt in Noord-Holland is klein geworden". Zita Pels van GroenLinks zegt dat de partij op zoek wil gaan naar de reden waarom zorgen over de energietransitie bij de kiezers die op het Forum voor Democratie gestemd hebben. "Die zorgen nemen we zeer serieus, we willen er voor alle Noord-Hollanders zijn ook voor de mensen die op het Forum gestemd hebben" aldus Pels.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws beeldbewerking
NH Nieuws beeldbewerking
Whatsapp