Ga naar Content
West-Friesland

Schapen gaan bermen in Hoorn gezond grazen

2 april 2019, 16.08 uur · Aangepast 2 april 2019, 17.27 uur
Door: · Foto: Pixabay

Een flinke kudde van 250 schapen gaat vanaf volgende week woensdag de bermen in Hoorn begrazen. Wethouder Simon Broersma: “Door het grazen van de schapen blijft de bodem open. Daardoor komen voedingsstoffen beter bij de planten, kruiden en insecten. Zij kunnen op deze manier beter overleven."

De schapen eten ongewenste plantsoorten weg, zoals distel en berenklauw. Hierdoor zijn bestrijdingsmiddelen niet nodig. Via hun hoeven en vacht verspreiden de schapen ook veel zaden van de bloemen in de berm. Daarnaast verdwijnt de ontlasting van de kudde in de grond. Dit zorgt weer voor een natuurlijke vorm van bemesting.

Terugkijken: Koeien mogen weer uit stal en dansen de wei in

De schapen die Hoorn gaan maaien staan bekend als een rustig ras. De gemeente verwacht niet dat de omgeving last krijgt van het blaten van de beesten. En als ze op straat poepen, wordt dat ook weer netjes opgeruimd. 

Elke dag een nieuw stuk 'onderhoud'
De schapen lopen een route door de Kersenboogerd en een deel van de Bangert en Oosterpolder. De schapen verplaatsen zich iedere dag naar een vers stuk gras. Het ‘onderhoud’ door de schapen is een proef en de beesten lopen het parcours tot oktober. De plaatsen waar de schapen langslopen, is tijdelijk niet toegankelijk. Het kan dus zijn dat inwoners die honden uitlaten op dat moment via een ander pad moeten lopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!