West-Friesland

NL
V

Afval van lachgasgebruik in Medemblik neemt toe: "Lastige situatie om te handhaven"

2 april 2019, 15.50 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Mediapartner Medemblik Actueel

Het gebruik van lachgas door jongeren neemt toe in Medemblik. Dit is met grote regelmaat te zien in de winkelstraat. Hier wordt elk weekend veel lachgas verkocht en gebruikt. Met als gevolg duizenden rondslingerende zilverkleurige patronen en ballonnen. Het aantal meldingen over het lachgasafval neemt dan ook flink toe.

Lachgas werd eerst voornamelijk verkocht op feesten en festivals, aldus mediapartner WEEFF. Omdat het middel niet meer illegaal is, wordt het in Nederland steeds makkelijker om te verkrijgen. 

Geen gezondheidsrisico
Uit een risicoanalyse van het RIVM is gebleken dat er geen aanwijzingen zijn voor ernstige gezondheidsrisico's. Daarom is er geen reden voor handhavend optreden. Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas zijn op dit moment dus niet strafbaar. Gemeente Medemblik neemt het probleem van toenemend gebruik van lachgas wel serieus, want ze zien een groei in het aantal meldingen door vervuiling van het restafval.

Stoer doen
Een woordvoerder van de gemeente vertelt aan NH Nieuws dat handhavers alleen op heterdaad een overtreding kunnen aanpakken als het gaat om vervuiling. "Je kunt je voorstellen dat dit erg lastig is. Het afval wat een  lachgasgebruiker achterlaat is niet anders dan een andere vorm van afval op straat", aldus Stefan Droog van de gemeente. 

Lees ook: Alkmaar legt lachgas aan banden: "Kan verboden worden op evenementen"

Hij vervolgt: "De gemeente ziet ook een link met het publiek wat lachgas gebruikt, in relatie tot bepaalde opstandigheid. Zij willen vaak 'stoer doen' en gooien de ballon of het patroon niet netjes weg maar juist op de grond."

Lastige situatie
Naast een landelijke wetgeving is er ook nog de 'Algemene Plaatselijke Verordering'. Dit is een wet die zegt dat inwoners van Medemblik niet aangesproken of bestraft kunnen worden over het gebruik van lachgas. Dit maakt het voor de gemeente uiteindelijk een zeer lastige situatie om iets tegen te doen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook te maken met overlast van lachgasgebruik of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!