Start van hoofdcontent

KOLHORN

nl

Zoektocht in Kolhorn naar oude eigenaren van boot: "Wij zoeken J.C.H Brouwer uit Amsterdam"

2 april 2019, 14.00 uur · Aangepast 2 april 2019, 15.41 uur

Tom van de Dungen heeft zich samen met zijn broer en vader een enorme klus op de hals gehaald. Ze gaan in vijf jaar tijd een eeuw oude boot, een Staverse Jol, restaureren. Ze hopen daarbij de volledige geschiedenis van het schip te achterhalen en zijn daarom op zoek naar de oud-eigenaren.

"Via het stamboek van de rondbodems-en platbodems zijn we al tot 1954 gekomen. Het schip was toen van Ir. J.C.H. Brouwer uit Amsterdam", zegt Tom van Dungen. "We willen graag in contact komen met familie of met de heer zelf. Zo hopen we foto's en verhalen te achterhalen en misschien te horen van wie hij het schip heeft gekocht."

Prachtig project
De Staverse Jol ligt nu naast de woning van vader Ed van Dungen. "Het wordt een hele klus, maar Tom is zó enthousiast." Veel ervaring hebben de mannen niet op het gebied van houtrestauratie, maar om dit project met zijn zoons te kunnen doen, compenseert alles: "Dat is prachtig. En we leren vanzelf bij."

Broer Remy heeft zich al flink verdiept in de geschiedenis van de Staverse Jol, die hoogstwaarschijnlijk in Stede Broec is gebouwd. "We hebben nu contact met een familie in Apeldoorn die het schip van 1976 tot in de jaren '80 heeft gehad. Daar hebben we al veel info van gekregen, maar we willen nog verder."

Geschiedenis niet compleet
De jol werd gebruikt voor de visserij op de toenmalige Zuiderzee. Het model slaat terug op Stavoren, maar de schepen werden ook gebouwd in Noord-Holland. In Kolhorn zelf zijn er ook een aantal gebruikt: "De kans dat het schip hier echt vandaan komt, is maar een paar procent", zegt Tom daarover. Maar zolang de geschiedenis niet compleet is, staat ook die vraag nog open.

Het schip was dus in 1954 in handen van de familie Brouwer uit Amsterdam en droeg toen de naam "Henke". Mocht u familie zijn of de familie kennen, dan komt Tom graag met u in contact. Stuurt u dan een mailtje naar onze regioverslaggever [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Zoektocht in Kolhorn naar geschiedenis Staverse jol