Amsterdam

Amsterdamse boa neergeslagen: handhavers in actie voor gebruik wapenstok

2 april 2019, 13.35 uur · Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Whatsapp

Boa's gaan de komende vier weken opnieuw stevig actievoeren. Ze willen meer verdedigingsmiddelen zoals wapenstokken en pepperspray. "Dit weekend was het wéér raak, een van onze boa's werd tegen de grond geslagen", stelt Ruud Kuin van de boa-bond. Dit incident is volgens hem geen uitzondering.

"We gaan vier weken lang een aantal dagen per week geen bonnen uitschrijven. En mochten we daar niets mee bereiken dan leggen we het werk op Koningsdag zelfs neer van 18.00-21.00 uur", zegt Kuin. 

Lees ook: Amsterdamse boa krijgt bodycam en meer steun

Hoewel de boa's onlangs van burgemeester Halsema de toezegging kregen voor het gebruik van bodycams, zetten de handhavers nu toch in op stevige acties om een wapenstok of pepperspray te mogen gebruiken. Vanaf donderdag zullen de boa's twee dagen lang geen bonnen uitschrijven.

Volgende week komt daar een dag bij. Als de burgemeester in de tussentijd geen toezeggingen doet, zullen de BOA's elke week een dag extra géén bonnen uitschrijven. De laatste week van april beslaat de actie zelfs zes dagen, waaronder Koningsdag. Ook de boa-vakbond ACP doet mee.

Koningsdag
Op Koningsdag willen de boa's het werk tussen 18.00 uur en 21.00 uur zelfs volledig neerleggen. Tussen deze tijdstippen wordt het centrum van de stad normaliter afgesloten en hebben de boa's de taak om bezoekers van Koningsdag de stad uit te geleiden. Dat willen de handhavers dit keer niet doen.

Lees ook: Burgemeester Hilversum tegen gebruik wapenstok: "Geweldsmonopolie hoort bij politie"

Op de vraag of deze actie nog wel verantwoord is, is Ruud Kuin van de boa-bond kort. "We hopen dat het niet door hoeft te gaan. Maar we zijn het zat en het duurt te lang. We hebben nog geen enkel argument gehoord van de burgemeester en minister waarom we geen extra geweldsmiddelen zouden kunnen gebruiken. Onze mensen zijn bekwaam en er is een noodzaak."

BOA in elkaar geslagen
"Dit weekend was het weer raak", vertelt Kuin. 'Voor de Escape op het Rembrandtplein is er een boa afgetuigd. Rond 4.00 uur kwam er een groep toeristen uit de Escape en er ontstond een ruzie. De politie was er snel bij en vroeg de boa's de plek af te zetten met hun fietsen. Toen er iemand probeerde te ontsnappen werd één van onze boa's tegen de grond geslagen. Zij zit nu thuis met een hersenschudding en armletsel. Dit incident is niet de directe aanleiding', zegt Kuin. "Maar het is wel weer een voorbeeld van wat er met regelmaat gebeurt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp