Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

De kunst van Emma Levie is vrij, vrolijk, kwetsbaar en ook een beetje ongemakkelijk

3 april 2019, 07.09 uur

Dansen, dichten, tekenen en kleien. De Amsterdamse kunstenaar Emma Levie (29) doet niets liever. Ze noemt zichzelf een 'creatieve sprinkhaan' omdat ze van de ene kunstuiting naar de andere springt. Maar al haar verschillende kunst heeft één ding gemeen: het voelt ongemakkelijk.

Net zoals Emma zelf eigenlijk. Ook zij is een beetje ongemakkelijk. En dat laat ze aan de hele wereld zien. Ze deelt haar kunst via sociale media met duizenden volgers. Zo post ze, naast tekeningen en beeldjes van keramiek ook filmpjes van zelfbedachte dansjes op Instagram.

"Ik wil in mijn filmpjes iets anders laten zien dan wat je meestal ziet. De meeste vrouwen op Instagram posten perfecte plaatjes en voldoen aan het heersende schoonheidsideaal. Ik voldoe daar volgens mij niet aan en wil laten zien dat het ook anders kan."

Dansen in je onderbroek
Emma gaat ver om te laten zien dat niet alles perfect hoeft te zijn. "Ik dans ook wel eens in mijn onderbroek voor de camera. Dat voelt kwetsbaar omdat ik niet perse heel blij ben met mijn lijf. Maar dat ongemak mag er ook zijn."

De kunstenaar hoopt dat zij echt een verschil kan maken en mensen kan helpen met haar kunst. Zo is zij heel open over haar depressies. En ook dat voelt ongemakkelijk. "Mensen vinden het vaak gek als je eerlijk bent over dat soort zaken maar ik wil laten zien dat het juist fijn is om erover te praten. Ik probeer niet vanuit schaamte te handelen. Het is best waardevol om te zien dat je sterk kunt zijn en tegelijkertijd gevoelig en kwetsbaar."

Clubhuis
Er zit ook een hele vrolijke kant haar Emma 's kunst. Zij organiseert bijvoorbeeld regelmatig Clubhuis Levie in haar woonkamer in Amsterdam. Vrienden, kennissen en onbekenden: iedereen is welkom om bij Emma thuis te komen dansen op de zaterdagmiddag.

"Er staat een demonstratietafel en mensen kunnen daar dan hun dansje op voordoen. De rest moet dat dan nadoen. Het begint vaak heel ongemakkelijk, maar na een tijdje, als iedereen zich eraan overgeeft, wordt het leuk om te klooien en samen te dansen. Ik vind het een hele leuke manier van bij elkaar zijn."

"Als ik een paar mensen kan helpen gelukkiger te zijn, dan is mijn doel bereikt"
Emma wil met haar kunst, in welke vorm dan ook, iets betekenen. "Mijn uiteindelijke doel is om mensen zich vrijer te laten voelen. Als ik bij een paar mensen kan bewerkstelligen dat zij daardoor gelukkiger zijn, dan is dat doel bereikt."

Het volgende Clubhuis Levie is op 20 april. Iedereen die bij Emma wil komen dansen, is welkom. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!