Ga naar Content
Haarlemmermeer

Man (33) bekent schuld in dodelijk ongeluk A44 bij Nieuw-Vennep: strafeis vier jaar

2 april 2019, 11.28 uur · Aangepast 2 april 2019, 16.03 uur
Door: · Foto: HFV/Eric van Lieshout

Tegen de 33-jarige Leon Z. uit Oegstgeest is vier jaar celstraf geëist omdat hij vorig jaar oktober een fataal ongeluk zou hebben veroorzaakt op de A44 en daarna is gevlucht. Z. heeft bekend dat hij in oktober vorig jaar onder invloed van alcohol en drugs veel te hard reed toen hij met drie andere auto's in botsing kwam. Daardoor kwam een echtpaar uit Houten (66 en 62) om het leven en raakte de bestuurder van een van de andere auto's zwaargewond.

Z. sprak voor de rechtbank in Haarlem voor het eerst openlijk over de gebeurtenis. Hij bood in de volle rechtszaal zijn excuses aan aan de nabestaanden van het echtpaar en de gewonde: "Ik heb pas later beseft hoe krankzinnig ik me heb gedragen. Ik schaam me diep." Z. zegt zich een moordenaar te voelen. "Er zijn twee mensen overleden door mijn schuld."

Lees ook: Twee doden bij zwaar ongeval op A44 bij Nieuw-Vennep 

Direct overleden
De man reed op de bewuste zaterdagavond met 195 kilometer per uur over een viaduct op de A44 in de buurt van Nieuw-Vennep, toen voor hem auto's opdoemden die zich aan de snelheidslimiet van 120 hielden. Hij schampte waarschijnlijk eerst een auto en boorde zich vervolgens achterin de auto van het echtpaar. De man en vrouw overleden door de kracht van de botsing ter plaatse.

De auto van het echtpaar knalde vervolgens tegen een andere auto, die daardoor kantelde en pas honderden meters verderop tot stilstand kwam.

Lees ook: Cocktail van drank en drugs in het spel bij dodelijk ongeluk Nieuw-Vennep 

Kinderen
De drie kinderen van het echtpaar gaven een emotionele slachtofferverklaring. "Onze ouders zijn met allesvernietigende kracht uit het leven gerukt door iemand met een enorme hoeveelheid alcohol en drugs in zijn bloed. We kunnen alleen hopen dat ze het niet hebben zien aankomen."

Wat de officier van justitie betreft mag Z. na het uitdienen van zijn straf vijf jaar niet autorijden, de maximale rijontzegging. Hij is in het verleden meerdere keren veroordeeld voor rijden onder invloed. De reclassering acht de kans groot dat Z. opnieuw in de fout gaat.

Zijn advocaat erkende dat Z. een verslavingsprobleem heeft en vroeg om een deels voorwaardelijke straf, waarin hij daarvoor kan worden behandeld.

De uitspraak is op 16 april.

Eerder maakte NH Nieuws onderstaand item over het fatale ongeluk. 

Cocktail van drugs en drank in het spel bij dodelijk ongeluk Nieuw-Vennep - NH Nieuws