Ga naar Content
Schiphol

'Uitstoot luchtvaart verdubbelt zonder klimaatbeleid'

2 april 2019, 11.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

De klimaatimpact van de Nederlandse luchtvaartsector verdubbelt de komende dertig jaar, tenzij de overheid nu ingrijpt. Dat concludeert Natuur & Milieu op basis van een onderzoek naar de uitstoot van de luchtvaartsector. De milieuorganisatie wil dat de sector ingrijpt om de grote toename van de uitstoot te voorkomen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Volgens onderzoeken uitgevoerd door CE Delft en Royal HaskoningDHV zijn de plannen die de luchtvaartsector nu heeft om uitstoot te verminderen niet genoeg. De luchtvaartsector stoot momenteel 12 megaton CO2 uit. Zonder ingrijpen verdubbelt dit naar 23 megaton in 2050, blijkt uit de berekeningen van CE Delft.

Lees ook: Kritiek op 'groen' luchtvaartplan: "Een plan met een klein groen strikje"

Natuur & Milieu wil dat het kabinet de luchtvaartsector een besparingsdoel oplegt. Dat is volgens de organisatie alleen haalbaar als het aantal vluchten omlaag gaat en Lelystad Airport niet voor vakantievluchten zal worden geopend.

"Voor de lange termijn moet fors worden ingezet op innovatie. Ook blijft de inzet op beter internationaal treinverkeer hard nodig, als duurzaam alternatief voor vliegen binnen Europa”, aldus Natuur &  Milieudirecteur Marjolein Demmers.

'Slim én Duurzaam'
Schiphol en circa 20 transportorganisaties hebben zelf ook plannen gemaakt om de luchtvaartsector te verduurzamen, door onder meer in te zetten op zuinigere vliegtuigen. Maar die plannen vinden organisaties als Natuur en Milieufederatie Noord-Holland en Greenpeace lang niet ver genoeg gaan. Daarbij vinden de milieuclubs het onbegrijpelijk dat ze niet bij de plannen zijn betrokken.

Onderzoeksbureau CE Delft, dat ook voor het onderzoek van Natuur & Milieu verantwoordelijk is, heeft de plannen van de luchtvaartsector beoordeeld. Het actieplan 'Slim én Duurzaam' is volgens CE Delft 'haalbaar'. Het doel van de luchtvaartsector is om CO2-uitstoot in 2030 met 35 procent te hebben verlaagd.

Het actieplan van de luchtvaartsector werd in oktober gepresenteerd:

Kritiek van milieuorganisaties op 'groen' luchtvaartplan - NHNieuws/Doron Sajet

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!