Ga naar Content

GroenLinks begint aan 'informatieproces' na stuklopen gesprekken met FvD

GroenLinks gaat als tweede grootste partij in Noord-Holland morgen beginnen aan het opstarten van het 'informatieproces'. Dat heeft lijsttrekker Zita Pels laten weten aan NH Nieuws. Informateur Hans Smits probeerde de afgelopen tijd een meerderheidscoalitie samen te stellen met Forum voor Democratie, maar een samenwerking met andere partijen gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Vooral op het onderwerp 'klimaat' liepen de gesprekken vast.

"We hebben al eerder aangegeven dat als het Forum niet lukt, wij als tweede grootste partij onze verantwoordelijkheid zullen nemen. Dat betekent dat we morgen aan de slag gaan met alles wat nodig is." De partij wil snel een informateur aanstellen.

Lees ook: Waarschijnlijk geen coalitie met verkiezingswinnaar Forum in Noord-Holland

Smits meldde niet alleen dat een samenwerking tussen Forum en andere partijen heel lastig wordt. Hij zei ook dat hij denkt dat een coalitie met GroenLinks en VVD kans op succes heeft. Daarover heeft Pels nog wel wat vragen. "Wij liggen ook best een eindje uit elkaar. Ik denk dat de informateur het advies meer uitbracht vanwege het zetelaantal." Zowel GroenLinks als VVD hebben bij de afgelopen Provinciale Staten-verkiezingen negen zetels gekregen, net zoveel als FvD.

Wel had FvD de meeste stemmen. Daarom mocht die partij als eerst proberen een coalitie te vormen. GroenLinks kreeg weer meer stemmen dan de VVD.

Smits concludeerde na de gesprekken die hij met de partijen in de provincie heeft gehad dat de grotere partijen het vooral niet eens zijn over het klimaatbeleid. "Ik ben verbaasd dat het op zoveel plekken op het onderwerp klimaat geklapt is. Ik vind dat wel een goed teken."

Voorbarig
De VVD noemt de conclusie van Smits voorbarig: "Ik vond de brief van Hans Smits kort door de bocht. We weten niet wat er in hun verkiezingsprogramma stond. Op de website van FvD staan allemaal bulletpoints. Qua inhoud kunnen we niet eens toetsen of we bij elkaar passen", vertelt gedeputeerde Cees Loggen van de VVD. "We waren graag het gesprek aangegaan over de bulletpoints. We zouden graag willen weten waar ze dan problemen zien in ons programma", vult hij aan. 

Open vizier
Lijsttrekker Johan Dessing van Forum voor Democratie zegt in een reactie dat de partij met een open vizier de onderhandelingen in is gegaan. "Toch bleek vrij snel uit de eerste reacties dat het wel heel ingewikkeld ging worden." Volgens hem hebben PvdA en GroenLinks ook aangegeven niet met de partij te willen onderhandelen. Daarover zegt GroenLinks niet te hebben gezegd de partij uit te sluiten. "We hebben wel gezegd dat we lijnrecht tegenover elkaar staan op de inhoud. Voor ons leek samenwerking zo goed als onmogelijk."

Volgens Dessing verschillen veel van de programma's van de partijen niet zoveel van elkaar, afgezien van het klimaat. "Dus als de wil er was geweest, was er misschien wel meer mogelijk geweest."

Informateur Hans Smits was niet bereikbaar voor commentaar. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: ANP