Ga naar Content

Reddingsplan voor kunststofverwerker Draka; personeel moet loon inleveren

De Braziliaanse investeringsmaatschappij Starboard is bereid het in financiële problemen verkerende Draka te redden. Het bedrijf wil een geldlening verstrekken om een akkoord met de schuldeisers te financieren. Maar dan wordt er van de 150 man personeel wel een flink loonoffer verwacht.

"Dan moet je denken aan het herzien van de toeslag op ploegendiensten. En werknemers die loon inleveren krijgen dan in ruil daarvoor aandelen van Draka. De investeerder vindt namelijk dat het bedrijf nu onvoldoende concurrerend is", vertelt bewindvoerder Axel de Groot. Volgens vakbonden FNV en CNV moeten werknemers afhankelijk van hun loon tussen de twee en acht procent inleveren. Het personeel stemt vrijdag over het voorstel.

'Zonder akkoord gaat Draka failliet'
De Groot benadrukt dat er geen andere opties op tafel liggen. Er is een schuldenlast van bijna acht miljoen euro, en andere investeerders haakten in een eerder stadium af. "Als de werknemers niet akkoord gaan, of anders de schuldeisers, dan gaat Draka failliet." Ook de vakbonden staan daarom nier per se onwelwillend tegenover het voorstel. "Op zich zijn wij geen voorstander van het inleveren van arbeidsvoorwaarden. Maar nu is er geen keus, anders is het gewoon einde oefening. En deze investeerder garandeert de volledige werkgelegenheid", aldus Julie Schouten van FNV Industrie.

Lees ook: Renolit zegt huur van noodlijdende kunststofverwerker Draka op: rechtszaak dreigt

Als het personeel akkoord gaat, dan moet daarna ook de helft plus één van de schuldeisers akkoord gaan. En zelfs dan moet het conflict met buurbedrijf Renolit worden beslecht. Het bedrijf Draka nog wilde overnemen, maar wat begin dit jaar afketste. Ingewijden vertelden aan NH Nieuws dat het Renolit er alles aan doet om Draka kapot te maken om zo de boedel goedkoop te kunnen overnemen. Toen Renolit, eigenaar van de bedrijfspanden, vorige week de huur opzegde en wilde dat Draka per 1 mei vertrokken zou zijn, was dat de druppel.

Lees ook: Noodlijdende kunststofverwerker stelt buurbedrijf aansprakelijk voor schade

Draka stelde Renolit aansprakelijk voor de schade en stapt naar de rechter om het opzeggen van de huur tegen te gaan. "We denken dat we sterk staan. En dat we argumenten hebben om te zeggen dat dit niet door de beugel kan", aldus bewindvoerder de Groot. Ook FNV-bestuurder Julie Schouten is niet te spreken over de houding van Renolit. "Wij hebben ook het gevoel dat ze proberen Draka weg te jagen. Zelft ontkent Renolit dat, maar dat zou ik ook doen. Maar we horen heel veel signalen. En ook veel medewerkers van Renolit hebben laten weten dat ze het niet leuk vinden. Het zijn hun buren, het waren ooit collega's toen het nog één bedrijf was. Door voor hen voelt het ook niet lekker."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws