Whatsapp

Noordkop & Texel

Werk aan Afsluitdijk kan nu echt beginnen: "Mijn opa heeft hier nog aan gewerkt"

1 april 2019, 14.15 uur

Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft vanmorgen het startsein gegeven voor de opwaardering van de Afsluitdijk. De komende vier jaar worden de dijk versterkt, de sluizen verbeterd en komen er pompen om overtollig water snel de Waddenzee in te kunnen loodsen.

"Mijn opa heeft hier gewerkt. Toen ging alles nog met de handen, nu gaat alles machinaal", vertelt projectmanager Martin Slagboom van Levvel, de uitvoerder van het project. Hij is al maanden bezig met voorbereidingen. Bij Den Oever is speciaal een kantoorcomplex gebouwd waar het werk zal worden aangestuurd. "Je moet eerst aan de voorkant zorgen dat alles gereed is. Ja en nu dan op 1 april de opening door de minister: heel mooi."

Hollands Glorie
"De Afsluitdijk is zo'n toppunt van Hollands glorie", vertelt minister Cora van Nieuwenhuizen. "Als daar dan weer een nieuw project rond wordt gestart is dat heel mooi." Het is natuurlijk niet zomaar even een klusje. De komende vier jaar wordt er hard gewerkt om de dijk waar aan de nieuwste eisen te laten voldoen. "Het gaat over de hele lengte, dus 32 kilometer. Hele innovatieve toepassingen ook waardoor we CO2-neutraal kunnen werken."

Lees ook: 'Kantoorgebouw' verrijst voor opwaardering Afsluitdijk

Voor Martin Slagboom is het een mooi gevoel om aan het zelfde bouwwerk mee te werken als waar zijn opa zo'n 90 jaar geleden mee bezig was: "Ja dat is zeker mooi. Mijn hele familie heeft in de steenzetterij gezeten, en een aannemersbedrijf gehad. Mijn vader is geboren op Den Oever, dus dat is voor mij wel heel mooi."

Whatsapp