Ga naar Content
Noord-Holland

Neerslagtekort in Noord-Holland weggewerkt: nu overschot van 30 à 80 mm

1 april 2019, 08.30 uur
Door: · Foto: AdobeStock

Goed nieuws voor Noord-Hollandse boeren: de natte maand maart heeft ervoor gezorgd dat het neerslagtekort als gevolg van de lange, hete en droge zomer van 2018 is weggewerkt. Sterker nog: onze provincie telt inmiddels een neerslagoverschot van 30 à 80 millimeter.

Dat meldt Weeronline. Een neerslagoverschot houdt in dat er meer neerslag is gevallen dan er is verdampt. Noord-Holland is niet de enige provincie of regio waarvoor dat geldt: ook in Zuid-Holland, Drenthe en op de Veluwe hebben de weergoden het tekort inmiddels weggewerkt.

Lees ook: Strijd tegen verzilting: meer zoet water naar Noord-Holland gepompt 

Boeren in het zuiden en het oosten van het land doen deze dagen wellicht nog wel een regendans: op hun zandgronden is sinds 1 april 2018 - exact een jaar geleden dus - zo'n 100 tot 200 millimeter minder neerslag gevallen dan er is verdampt. 

Lees ook: Droge zomer heeft gevolgen: is het Westfriese drinkwater uit het IJsselmeer nu zout? 

Een neerslagtekort kan vooral tijdens het groeiseizoen, dat vandaag begint, problemen opleveren. "Daarbij kun je denken aan verzilting, waarbij zeewater via de ondergrond het land binnendringt, en onvoldoende wordt vermengd met zoet regenwater." 

In de rest van het land schommelt het tekort tussen de 10 en 60 millimeter.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!