Ga naar Content

Viskraam Balk Visch dreigt na 72 jaar plek aan het Spaarne te verliezen

Viskraam Balk Visch aan 't Spaarne is voor Haarlemmers al meer dan zeventig jaar een begrip voor een haring of een kabeljauw, maar de kraam dreigt zijn plek te verliezen door het nieuwe vergunningbeleid. De eigenaren zijn bang dat ze op termijn de tent zelfs moeten sluiten.

Waar voorheen de zaak tot Sint-Juttemis mocht blijven staan is er sinds kort een nieuw beleid: viskramen zoals Balk moeten in het nieuwe jaar vechten om een plek voor enkele jaren.

Lees ook: Nieuwe viszaak is beste medicijn voor Dick Valk (62): "Elke dag een praatje maken"

"Dan kunnen we een tijdelijke vergunning krijgen van 3 of 5 jaar. Dat is nog niet duidelijk. Dat de gemeente Haarlem onze vergunning mogelijk afpakt valt rauw op ons dak", aldus de huidige eigenaar Philip van den Heuvel. Samen met zijn vrouw Chantal is hij veertien jaar in de viskraam aan het werk en het doel was dat hun kinderen de zaak zouden overnemen. Maar dat is nu nog maar de vraag. Van den Heuvel baalt van de situatie: "Die onzekerheid over onze toekomst, dat geeft stress en slapeloze nachten." 

'De oude Balk' begon vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn kraam aan het Spaarne en sindsdien weet Haarlem de zaak te vinden voor een verse haring met uitjes. Duizend mensen zouden volgens de huidige eigenaar Van den Heuvel nu een petitie hebben ondertekend voor behoud van de karakteristieke viskraam.

Lees ook: Reusachtige haai te bewonderen in viszaak IJmuiden

"Aan de ene kant voelen we ons moedeloos, maar de steun van onze klanten geeft ons juist kracht om door te gaan", vertelt Philip voor de camera van NH Nieuws. "Fantastisch hoe iedereen ons wil helpen door de petitie te tekenen. We blijven met de gemeente in gesprek over onze toekomst."

Gemeente: 'gebonden aan Brussel'
De gemeente Haarlem wil via een woordvoerder benadrukken dat de gemeente voor het vergunningenbeleid met handen en voeten gebonden is aan Europese regels. "We kunnen niet anders, zijn gebonden aan de wet. We hebben al weken dagelijks contact, zijn voortdurend in gesprek met standplaatshouders zoals Balk Visch. We proberen met alle betrokkenen te kijken hoe we de regels in het Haarlemse zo bestendig mogelijk kunnen maken. Besluiten moeten aan de ene kant juridisch houdbaar zijn en aan de andere kant zoveel mogelijk tegemoet komen aan de wensen van standplaatshouders."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: koen bugter