Noordkop & Texel

NL
V

Afsluitdijk drie jaar dicht: "De fietser is altijd de klos"

29 maart 2019, 21.16 uur · Aangepast 30 maart 2019, 15.28 uur

De Noord-Hollandse toerfietsers krijgen het moeilijk. Een rondje IJsselmeer is al bijna onmogelijk sinds de sluiting van de dijk Enkhuizen-Lelystad. De sluizen bij IJmuiden zijn ook al afgesloten en vanaf maandag is ook de Afsluitdijk voor ten minste drie jaar dicht voor al het fietsverkeer. "De fietsers moet het weer bezuren," treurt toerfietser Meindert Valentijn uit Oosterblokker.

Meindert Valentijn heeft de Afsluitdijk al honderden keren gereden met zijn ligfiets. Dat is na maandag voorlopig voorbij. "Ik vind het heel erg spijtig dat de fietser weer de klos is en niet de auto. Een fietser wil gaan en staan waar hij wil en nu zijn we beperkt."

Lees ook: Zal Dirk ooit het duizendste rondje IJsselmeer fietsen?

Vanaf maandag worden (brom-)fietsers en voetgangers met een speciale fietsbus overgezet. Volgens toerfietser George Krüg zullen niet veel toerfietsers daar gebruik van maken. "De dijk is mythisch; 30 kilometer lang rechtdoor, snelheid maken, het uitzicht, de wind. Dat heb je niet in de bus."

Lees ook: Woede bij Monument om sluiting Afsluitdijk

Zaterdag maken de ligfietsers een laatste tocht over de Afsluitdijk en zondag houden andere toerfietsers een Afsluit-rit over de Afsluitdijk. En na maandag? Meindert Valentijn: "Dan zullen we meer in Noord-Holland moeten fietsen of misschien de boot naar Stavoren als we naar Friesland willen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws/ Jurgen van den Bos