Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Beverwijk gaat gebarentolk inzetten bij calamiteiten

29 maart 2019, 13.02 uur · Aangepast 29 maart 2019, 13.12 uur · Foto: AdobeStock/Gemeente Beverwijk

De gemeenteraad van Beverwijk heeft gisterenavond unaniem een motie aangenomen om bij berichtgeving tijdens calamiteiten voortaan een gebarentolk in te zetten.

De motie was ingediend door partij Democraten Beverwijk. Het verzoek is volgens de brief om "tijdens nieuwsuitingen op beeld over de calamiteiten een gebarentolk in te zetten om er zeker van te zijn dat onze dove en slechthorende inwoners de juiste informatie krijgen." 

Lees ook: Primeur in Noord-Holland: eed of belofte afleggen in gebarentaal

Voormalig raadslid Inge Rood laat aan NH Nieuws weten erg blij te zijn met het besluit: "Het zou zomaar eens kunnen dat wij de eerste gemeente zijn in Nederland die dat geregeld hebben." Volgens haar gaf ook de burgemeester aan erg content te zijn met de beslissing en het van harte te ondersteunen.

Voorbeeld voor andere gemeenten 
Met het inzettten van een gebarentolk bij belangrijke conferenties speelt de gemeente in op kritiek rond de berichtgeving over de aanslag in de Utrechtse tram, vorige maandag. Met video's hield de Utrechtse burgemeester inwoners van de stad op de hoogte, maar omdat een gebarentolk ontbrak, vonden sommige doven en slechthorenden het nieuws slecht te interpreteren. 

Lees ook: Muziektolk bezorgt dove en slechthorende festivalgangers onvergetelijke Bevrijdingspop 

Dovenorganisatie Divers Doof roept mensen via Twitter om de brief van de gemeenteraad te delen om zo meer Nederlandse gemeenten te stimuleren een doventolk in te zetten bij calamiteiten.   

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!