Ga naar Content
Noord-Holland

Stichting de Noordzee blijft zoeken naar nieuwe opruimmogelijkheden containerramp

29 maart 2019, 18.00 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: WEEFF

Het gesprek over het opruimen van de Noordzee door de containerramp is nog in volle gang. Voor Stichting de Noordzee is het einde nog niet in zicht.

Eerder schreef NH Nieuws dat Rijkswaterstaat op een gegeven moment gaat accepteren dat er een hoeveelheid restafval ongewenst op de zeebodem blijft liggen. Rijkswaterstaat: "Dat acceptatiemoment zal voor ons het einde zijn van de opruimwerkzaamheden, maar dit is nog lang niet aan de orde. "

Lees ook: Rijkswaterstaat: "Accepteren dat er afval blijft liggen op zeebodem door containerramp"

Mara Francken van Stichting de Noordzee is het voor een deel eens met Rijkswaterstaat. "Het klopt dat het niet zal lukken om alles schoon te krijgen. Maar we blijven benadrukken om echt tot het uiterste te gaan. We willen dat gesprek de komende maanden in ieder geval levend houden", zegt ze. 

Nieuwe technieken proberen
Francken geeft aan dat ze nog lang niet alles hebben geprobeerd. "We willen een gesprek voeren of er nog verdere innovatieve technieken zijn, die we nog niet hebben uitgeprobeerd."

Lees ook: Weer zwarte plastic korrels aangespoeld op Zandvoortse stranden

De stichting is bezig met de voorbereiding voor een rondetafelgesprek met de Tweede Kamer op 10 april. Tijdens dit overleg zal de nadruk liggen op het voorkomen van een volgende ramp. Francken wil tijdens het gesprek ook de ruimte pakken om nog eens duidelijk te benadrukken wat er nog gedaan kan worden aan de huidige situatie van de zeebodem. 

Nog geen reactie
Op dit moment vraagt de containerramp volgens Francken nog altijd veel inzet van alle betrokken partijen. "Maar de communicatielijnen mogen wel actiever. Er zijn veel lagen betrokken en dat maakt het lastig om contact te krijgen. Wij hebben ook het verzoek ingediend om te praten met Cora van Nieuwenhuizen, de Minister van Infrastructuur en Waterschap. We hebben hier alleen nog steeds geen reactie op ontvangen."

Op dit moment is er in ieder geval nog geen sprake van het indienen van een claim tegen MSZoe. Francken: "We gaan eerst alle opties afronden, voordat we verdere conclusies gaan trekken over eventuele vervolgstappen."

💬 Whatsapp ons!
Merk jij in jouw omgeving nog gevolgen van de containerramp? Of heb je een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!