Ga naar Content

Dierenopvangcentra lijden onder grote regeldruk: "Onmogelijk om aan te voldoen"

De kleinere dierenopvangcentra in Noord-Holland dreigen ten onder te gaan als gevolg van de enorme hoeveelheid regels waar ze aan moeten voldoen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws onder alle opvangorganisaties voor wilde dieren.

Door Joost Lammers, Mirjam Wolff en Maarten Edelenbosch

"Het zou een half uurtje per dag kosten volgens de overheid, maar we moeten alles bijhouden van alle dieren. Wij zijn er gewoon acht uur per dag mee bezig", zegt Erik Bruinning van Vogelhospitaal Naarden. "Je wordt er niet lekker van."

Die administratie is het gevolg van de regelgeving voor de opvang van wilde dieren. Voor dierenopvangcentra gelden tientallen pagina's aan kwaliteitseisen en dan moet er ook nog per opgevangen dier een administratie worden bijgehouden. Voor het vogelhospitaal is het onmogelijk daar aan te voldoen. Bruinning: "We hebben niet genoeg ruimte, niet genoeg geld en niet genoeg mensen."

Schipperen met de wet
Dat probleem hebben bijna alle kleinere dierenopvangcentra in de provincie, omdat die beperkte financiële middelen hebben en grotendeels draaien op vrijwilligers. Dat blijkt onderzoek van NH Nieuws onder twaalf opvangorganisaties (zie andere reacties onder dit artikel).

Lees ook: Dierenopvang Bonte Piet heeft het zwaarder dan ooit

Marije de Wit, beheerder van Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet in Midwoud, loopt er ook dagelijks tegenaan. "Ik zeg wel eens dat ik meer papierwerk aan het doen ben dan dat ik op de vloer sta. We moeten gewoon een beetje schipperen met de wet. Ik sta liever hier tussen de egels om ze beter te maken, maar ik zit meer aan de papieren en dat frustreert wel eens. Het kan gewoon simpeler."

Onderbezetting controledienst
Die mening wordt gedeeld door gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland Adnan Tekin. Hij houdt de regelgeving op dit moment tegen het licht. "Ik kan me voorstellen dat als je een kleine dierenopvanglocatie bent, de druk erg groot is." Hij gaat dan ook kijken of de provincie eigen en simpelere regels kan opstellen.

Lees ook: Van jonge vosjes tot baby-koolmezen: dierenopvang draait overuren

Sinds 2017 is de controle een taak van de provincie, maar ondanks dat diverse opvangcentra zelf aangeven niet te voldoen aan de regels is er geen sprake van handhaving door de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD). Tekin: "We hadden last van onderbezetting, maar er zijn nu mensen bijgekomen en gaan we handhaven zodra we ons huiswerk hebben gedaan."

Extra geld
De provincie bekijkt of er ook extra geld voor de dierenopvangcentra moet komen om aan de regels te kunnen voldoen. De Partij voor de Dieren stelt een bedrag van 150.000 euro voor. Statenlid Fabian Zoon heeft het volgende in gedachten.

Tekst gaat verder onder de video

Fabian Zoon over het plan geld uit te trekken voor de dierenopvangcentra - NH Nieuws / Joost Lammers

Bij De Bonte Piet is elke euro welkom om bijvoorbeeld de houten opvanghokken voor de vogels, die officieel niet voldoen aan de regelgeving, te vervangen. Bestuurslid Wouter Koks juicht elke vorm van extra inkomsten toe, maar heeft wel door ervaringen met onder meer de gemeente Hoorn gemerkt dat de raderen traag kunnen draaien:

Tekst gaat verder onder de video

Wouter Koks van De Bonte Piet - NH Nieuws / Joost Lammers



Erik Bruinning van Vogelhospitaal Naarden denkt dat extra geld mooi is, maar dat het een druppel op een gloeiende plaat is. "Alleen al voor de inhuur van dierenartsen zou ik 200.000 tot 300.000 euro kwijt zijn. Er moet officieel een dierenarts komen bij elk dier dat wordt binnengebracht en elke keer als een dier doodgaat." Hij pleit er dan voor om een groot aantal regels te schrappen.

Reacties van andere opvangcentra
 
Egelopvang Haarlem: "Voor al die eisen is geld nodig, maar we werken met allemaal vrijwilligers. Het is ongelooflijk veel en in combinatie met de algemene uitgaven zoals bijvoorbeeld huur, medicijnen, elektriciteit en zelfs de AVG is dat soms bijna onmogelijk." 

Dierenopvang Schagen: "We voldoen eigenlijk gewoon aan de beleidsregels. We moeten ook alles bijhouden, wat natuurlijk kosten met zich meebrengt. Daarnaast zijn de kosten voor medicamenten, chippen en onderdak natuurlijk ook aanwezig." 

De Paddestoel Den Helder: "We hebben al een stijging van 400 extra opvangdieren. Daarbij zijn de kwaliteitseisen ook echt niet altijd haalbaar. Een dierenarts en euthanasie zijn redelijk onbetaalbaar. Daarnaast is het gebouw waar de Paddestoel zit eigenlijk te klein om bijvoorbeeld te voldoen aan de eisen van een aparte ruimte voor inheemse en uitheemse dieren."

Toevlucht Amsterdam: "Het is kwalijk dat er niet zoveel wordt gecontroleerd door de provincie. Bij de Toevlucht is in afgelopen jaar nauwelijks rondgekeken. Er zijn alleen enkele vragen gesteld."

Ratjetoe Nieuwe Niedorp: "De kosten om aan de regels te voldoen zijn gewoon echt heel hoog. Zo moeten we een opleiding doen voor 'vakbekwaamheid'. Dat kost al 1.000 euro, terwijl we echt wel weten waar we mee bezig zijn. We zouden daarvoor ook 'stage' moeten lopen bij een dierenarts, terwijl de dierenarts ratten juist regelmatig naar ons toestuurt, omdat juist Ratjetoe er in gespecialiseerd is. Daarnaast draaien we sowieso al verlies."

Reptielenopvang Zwanenburg: "De regels zijn niet haalbaar. Het ding is dat reptielen door de overheid überhaupt niet als opvangbare dieren worden gezien. Zo mogen we waterschildpadden niet eens opvangen. De kosten zijn sowieso al hoog. Zelfs zonder de beleidseisen."

Foto: NH Nieuws / Joost Lammers