Start van hoofdcontent

HEILOO

nl

Psychiatrische kliniek Heiloo: 'Rapport over missers rond Michael P. zorgvuldig bekijken'

28 maart 2019, 16.24 uur

De vernietigende conclusie dat er grote fouten zijn gemaakt rondom Michael P., de moordenaar van Anne Faber, zorgt ook in onze provincie voor extra alertheid. Nadat eerder vandaag bekend werd dat er van alles mis is gegaan rond de behandeling van zedendelinquent P., laat de Forensisch Psychriatrische Afdeling in Heiloo (De Strandwal) aan NH Nieuws in een reactie weten dat ze kritisch naar hun eigen werkwijze zullen gaan kijken.

Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek vanochtend dat bij de geleidelijke terugkeer van Michael P. in de samenleving niet is gekeken of zijn vrijheid een gevaar zou opleveren. Er zijn talloze fouten gemaakt door de betrokken partijen, zo luidt de conclusie. 

Volgens woordvoerder Niek Kuijper is het nog te vroeg om te zeggen of de kliniek in Heiloo ook te maken heeft met in het rapport geschetste tekortkomingen. "Het rapport is net gepresenteerd, dus het zal zeer zorgvuldig bekeken moeten worden."

Lees ook: Michael P. krijgt 28 jaar en tbs voor verkrachten en vermoorden Anne Faber 

De Strandwal telt vier units, waarvan twee gesloten en twee open units. Per unit kunnen acht cliënten worden opgenomen. Aanvankelijk komen veroordeelden terecht in een gesloten unit, om daarna door te stromen naar een open unit. "Bij opname wordt onderzoek gedaan naar de achtergronden van de cliënt, zijn/haar sociale netwerk en de huisvestingssituatie." 

Het is goed mogelijk dat de door de raad geformuleerde aanbevelingen in de Heiloose kliniek al zijn doorgevoerd, benadrukt Kuiper. "Maar alle verbeteringen worden uiteraard overgenomen." 

Anne Faber
In september 2017 werd pijnlijk duidelijk dat de samenleving allerminst gebaat was bij de herwonnen vrijheid van Michael P.: tijdens zijn behandeling op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Den Dolder ontvoerde, verkrachtte en vermoordde hij de 25-jarige Anne Faber, die die dag een fietstocht maakte. 

Hij werd vorig jaar door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het doden, verkrachten en ontvoeren van Anne Faber. Het hoger beroep wordt eind mei inhoudelijk behandeld door het hof in Arnhem.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!