Noordkop & Texel

Texel waarschuwt voor olie in Noordzee: 'Ga niet het water in'

28 maart 2019, 11.38 uur · Aangepast 28 maart 2019, 13.23 uur · Foto: ANP

Whatsapp

De gemeente Texel adviseert om de komende dagen niet het water in te gaan. Sinds gisteren drijft er vlak bij het Waddeneiland een olievlek op de Noordzee.

Ook wordt geadviseerd om geen paarden of honden het water in te laten. Bij de strandopgangen worden borden geplaatst om bezoekers hierop te wijzen.

Lees ook: Olievlek ontdekt ten westen van Texel

Het is niet bekend waar de olie vandaan komt. Het gaat om 4 tot 17 kubieke meter olie, aldus het ministerie. Zoals het nu beweegt zal het vandaag aanspoelen op de kust van de Waddeneilanden. Rijkswaterstaat is gisteren begonnen met een schoonmaakactie. Dit doen zij met behulp van een schip met een veegarm. Vervolgens wordt de olie opgezogen. 

Besmeurde vogels
Ecomare meldde donderdagochtend de eerste met olie besmeurde vogel te hebben binnengekregen. De opvangcentra vrezen voor veel meer slachtoffers. Doordat zeekoeten een groot deel van hun leven op zee zijn en duikend aan hun eten komen, zijn ze erg gevoelig voor olievervuiling. De olie maakt hun verenkleed lek, waardoor het koude zeewater op de huid kan komen. Hierdoor raken de zeekoeten onderkoeld en neemt hun drijfvermogen af.

Volgens de Waddenvereniging is één druppel olie al gevaarlijk voor het zeeleven. "17.000 liter vindt Rijkswaterstaat een kleine vlek. Voor kleine larven, visseneieren en vogels is een klein beetje olie al schadelijk. Het moet zo snel mogelijk opgeruimd worden." 

Beachcleaner
Rijkswaterstaat zet uit voorzorg een beachcleaner op Texel standby om eventuele olieverontreiniging op het strand gelijk op te kunnen ruimen. Er wordt in de gaten gehouden of olieresten aanspoelen op de stranden van het eiland.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp