Ga naar Content
Noordkop & Texel

Olievlek ontdekt ten westen van Texel

27 maart 2019, 22.24 uur · Aangepast 28 maart 2019, 11.12 uur
Door: · Foto: ANP

Voor de kust van Texel wordt sinds zonsopgang weer olie verwijderd. Sinds gisteren drijft er een olievlek op de Noordzee ongeveer 18.5 kilometer ten westen van het Waddeneiland. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat het om een "relatief kleine hoeveelheid".

Het is niet bekend waar de olie vandaan komt. Het gaat om 4 tot 17 kubieke meter olie, aldus het ministerie. Zoals het nu beweegt zal het vandaag aanspoelen op de kust van de Waddeneilanden. Rijkswaterstaat is al begonnen met het opruimen van de olie. Hoe lang het schoonmaken nog gaat duren, is niet bekend.

Een dikke laag
De zee wordt op dit moment schoongemaakt met behulp van een veegarm. Vervolgens wordt de olie opgezogen. Alleen de dikkere plakken worden verwijderd en niet het dunne gekleurde laagje dat je op het water ook kan zien. In dat laatste geval zou alleen water worden opgezogen.

Lees ook: Schip lekt 5.000 liter olie in haven IJmuiden

Waddenvereniging
In een reactie op Twitter laat de Waddenvereniging weten dat de politiek meer moet doen om dit soort olievervuiling tegen te gaan. "Wij maken ons grote zorgen. Op de Noordzee kun je de olie nog goed wegvegen. Op het moment dat het de Waddenzee indrijft dan heb je een groot probleem. Het heeft een rijk bodemleven en je krijgt het er heel moeilijk uit, want je kunt er niet komen met schepen met veegarmen," aldus Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. 

Volgens Kuipers is één druppel olie al gevaarlijk voor het zeeleven. "17.000 liter vindt Rijkswaterstaat een kleine vlek. Voor kleine larven, visseneieren en vogels is een klein beetje olie al schadelijk. Het moet zo snel mogelijk opgeruimd worden." 

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Tweede Kamer in een brief over de verontreiniging geïnformeerd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!