Ga naar Content
IJmond

'Iedereen' een eigen fijnstofmeter: IJmonders brengen luchtkwaliteit in kaart

27 maart 2019, 19.20 uur
Door: · Foto: ANP

Inwoners van de IJmond gaan zelf de luchtkwaliteit in kaart brengen. De provincie Noord-Holland stelt honderd sensoren beschikbaar waarmee mensen in Beverwijk, Wijk aan Zee en Velsen fijnstof en stikstofdioxide kunnen meten.

Er hebben zich inmiddels tachtig mensen gemeld voor een fijnstofmeter. Op 18 april gaat het project van start met een bijeenkomst in Beverwijk.

Bijeenkomsten
De fijnstofmeters worden aan de gevels van de huizen van de nieuwe gebruikers gehangen. Via een website kunnen zij de resultaten bekijken. Het is de bedoeling dat er bijeenkomsten gaan plaatsvinden waarop de data worden uitgewisseld.

Lees ook: IJmuidenaren pleiten voor fijnstofmeters: "Niet beperken tot Wijk aan Zee"

De provincie heeft het project uitbesteed aan 'Waag', een bedrijf uit Amsterdam. Waag helpt de provincie onder andere bij het opzetten van het meetnetwerk.

Meer inzicht
De GGD en het RIVM meten de luchtkwaliteit al, maar doen dit op een beperkt aantal plekken. Met de plaatsing van de honderd (eventueel uit te breiden tot 150) sensoren hoopt de provincie meer inzicht te krijgen. "Sensoren zijn niet meer zo duur als vroeger", zegt Gijs Boerwinkel van Waag. "Door steeds betere en goedkopere sensoren in te zetten, kunnen burgers nu zelf data verzamelen over hun omgeving. Dit geeft meer informatie en handvatten tot actie."

Lees ook: Wat je...kuch...altijd al wilde weten over fijnstof: 9 vragen en antwoorden

Met name inwoners van Wijk aan Zee voeren al jaren strijd tegen de uitstoot door Tata Steel. Vooral de grafietregens van de laatste maanden leiden tot felle discussies. Boerwinkel denkt dat de privé-fijnstofmetingen de discussie over de luchtkwaliteit naar een hoger niveau kan tillen. "De data vertellen straks waar en op welk moment van de dag er fijnstof is gemeten. Die gegevens zijn nodig voor een constructieve discussie."

Tata Steel
De provincie heeft de vergunningverlening van Tata Steel, de voornaamste vervuiler, ondergebracht bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Inwoners van Wijk aan Zee vinden dat de Omgevingsdienst veel te weinig controleert. De hoge hoeveelheid ontoelaatbare uitstoot van onder andere grafiet zou niet in verhouding staan tot de dwangsommen die de Omgevingsdienst oplegt. Ook zou de provincie ten onrechte jarenlang een opslag met restafval uit de staalfabriek hebben aangehouden. 

Lees ook: Strafrechtelijk onderzoek gestart naar grafietregens Tata Steel

Boerwinkel zegt geen argwaan te bespeuren bij de inwoners van de genoemde gemeenten over het beschikbaar stellen van meetapparatuur door de provincie. "De vraag van de burger om beter inzicht is terecht en urgent. De provincie erkent het probleem en betrekt de burger er nu bij." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!