Start van hoofdcontent

NAUERNA

nl

Zaanstad laat afwijkingen lammetje Nauerna onderzoeken

27 maart 2019, 17.00 uur · Aangepast 27 maart 2019, 18.59 uur

Zijn de afwijkingen van het lammetje dat zondag in Nauerna werd geboren infectueus of ligt het aan het vervuilde water? De gemeente Zaanstad laat dat nu onderzoeken en betaalt de kosten. Als het niet infectueus is, zal de Universiteit van Wageningen meer onderzoek gaan doen. Dat zegt een voorlichter van de gemeente Zaanstad.

Schapenboerin Elly Molenmaker woont naast de afvalstort en het Park Nauerna dat op een berg afval is aangelegd. Dat park werd onlangs door de gemeente Zaanstad gesloten na de de vondst van vervuild water. Onderzoek van de gemeentelijke gezondheidsdienst wees uit dat het gevaarlijk kon zijn voor jonge kinderen en dieren. Volgens eigenaar Afvalzorg was de sluiting voorbarig en ging het slechts om een incident op één plekje in het park.

Lees ook: Onrust over veiligheid park Nauerna blijft aan: "Twijfels nog niet weggenomen"

Elly Molenmaker, geboren en getogen op de boerderij in Nauerna, heeft de afgelopen jaren al verschillende onverklaarbare incidenten met haar schapen meegemaakt. Een schaap dat in de sloot was gevallen ging achteruit lopen, een ander werd plotseling blind en nu is er een lammetje geboren met een open ruggetje en zonder rechterheup. Elly moet haar voeden met de fles, want het lammetje kan zelf niet naar haar moeder toelopen. "Het kan niet blijven leven", zegt Elly huilend. "Het is zo zielig."

Lees ook: Schapenboerin bij vuilstortpark Nauerna maakt zich zorgen over gezondheid dieren

De dierenarts kan het niet verklaren en Elly denkt dat het komt omdat er vervuild water door de dijk gelekt is. De gemeente Zaanstad heeft haar nu toegezegd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de oorzaak.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!