Ga naar Content
Gooi

Diemen, Weesp en Gooise Meren slaan handen ineen inzake biomassacentrale

27 maart 2019, 13.41 uur · Aangepast 27 maart 2019, 14.42 uur
Door: Robbert Bianchi · Foto: NH Nieuws

De gemeenten Diemen, Weesp en Gooise Meren gaan samen optrekken om meer invloed te kunnen uitoefenen op de geplande biomassacentrale van Vattenfall-Nuon in Diemen. Ze hopen dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden om de luchtkwaliteit in de omgeving te garanderen.

Het lijkt alsof niemand de biomassacentrale wil, maar dat niemand in staat is om er iets tegen te doen. De provincie heeft de plannen getoetst en gezien dat ze voldoen aan de eisen die door de omgevingsdienst en de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gesteld worden. De gemeente Diemen heeft met grote tegenzin een 'verklaring van geen bedenkingen' afgegeven.

Houtkachel
Vattenfall-Nuon ziet de biomassacentrale als stap naar schone energie. Met behulp van het verstoken van resthout moet de biomassacentrale de stadsverwarming van 60.000 huishoudens in Amsterdam en Almere CO2-neutraal maken. Omwonenden voelen zich daarentegen overgeleverd aan de macht van het grote geld: ze vertrouwen de cijfers van Vattenfall-Nuon niet en verzetten zich tegen de in hun ogen levensbedreigende houtkachel in hun achtertuin.

Lees ook: Omwonenden eisen onafhankelijk onderzoek uitstoot toekomstige biomassacentrale in Diemen

Tot 12 april loopt het zienswijze proces tegen de ontwerpvergunningen van de Omgevingsdienst en de RUD en kan er bezwaar worden gemaakt. Maar zolang de ingekomen bezwaren niet aantonen dat er wettelijke normen worden overtreden kunnen de gemeenten noch de provincie de bouw tegenhouden, omdat ze schadeplichtig zouden zijn. Vattenfall-Nuon zou dan via de rechter kosten kunnen verhalen, omdat het bijvoorbeeld miljoenen aan subsidie misloopt.

Convenant
De gemeenten en de provincie Noord-Holland hopen nu dat er door middel van een convenant garanties komen dat de uitstoot onder de wettelijke normen blijft. De gemeente Diemen heeft de gemeenten Weesp en Gooise Meren uitgenodigd om bij de besprekingen te zijn. De gemeenten ondervinden allemaal de gevolgen van de centrale en hebben grote gemeenschappelijke zorgen hierover.

"Diemen, Gooise Meren en Weesp hebben niet om deze plannen gevraagd. Samen zullen we alle aspecten streng onder de loep nemen. Als wet en regelgeving ons enige grond bieden om meer invloed uit te oefenen, dan gaan we daarvoor. Als we die niet vinden, dan is het goed dat alle belanghebbende gemeentes aan tafel zitten over het convenant", verklaart wethouder Jorrit Nuijens van Diemen.

Wethouder Boudewijnse van Gooise Meren is blij dat haar gemeente bij de besprekingen betrokken wordt: "Onze inwoners krijgen te maken met de effecten van deze centrale. De zorg voor de gezondheid van onze inwoners weegt zwaar. Het is onverstandig om goedkeuring te geven aan een centrale zonder garanties over fijnstof en de verkeersbelasting voor onze woonwijken door de aanvoer van pellets."

Op 12 april vindt het eerste overleg plaats tussen de wethouders van Amsterdam, Almere, Diemen en Vattenfall-Nuon en de Provincie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!