Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Nieuw formatieakkoord Bergen door bijna alle raadsleden ondertekend

27 maart 2019, 06.51 uur

Het was een zware bevalling maar de gemeente Bergen heeft een nieuw college. Gisteravond zijn drie nieuwe wethouders beëdigd en werd er een klap gegeven op het formatieakkoord. Hoewel zes partijen in het nieuwe college van Bergen stappen, heeft op een partij na, iedereen het formatieakkoord ondertekend.

"Dat getuigt ook van de wil om er met elkaar uit te komen", vertelt burgemeester Hetty Hafkamp over het tekenen van het akkoord. "Daar heb ik echt heel veel waardering voor." De politiek in Bergen verkeerde lange tijd in zwaar weer. Oppositie en coalitie stonden lijnrecht tegenover elkaar als het ging om de vier hete hangijzers. Het grootste conflict was misschien wel over de bouwplannen voor het dorpshart van Bergen, waarbij ook plek is ingetekend voor een grote supermarkt. Dat er nu wel een akkoord mogelijk blijkt te zijn komt door een nieuwe instelling van de partijen. "Er is nu besloten om de besluiten die eerder genomen zijn te respecteren, dat is een groot compliment waard", aldus de burgemeester. 

Lees ook: Nieuwe coalitie Bergen: hete hangijzers worden 'gewoon' uitgevoerd

Onbestuurbaar
De hoop bij de politieke partijen is dan ook dat de gemeente het verleden kan laten rusten en kan kijken naar de toekomst. "Als de politiek saai is, is het volk gelukkig. Laat het dan maar snel saai worden", vertelde Marcel Half van D66. "In 2018 gleed onze politieke situatie steeds verder af naar onbestuurbaar", vertelde oud-wethouder Peter van Huissteden in zijn stemverklaring. "Het proces was zwaar en tijdrovend maar we zijn zeer tevreden met het resultaat."

Lees ook: Informateur Bergen: "Met zes partijen verder voor nieuwe coalitie"

Toch werd het formatieakkoord niet door alle partijen ondertekend. Hans Haring, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, kan zich in het grootste gedeelte van het akkoord vinden maar het grootste probleem zit wat hem betreft toch in de hete hangijzers. "Het is wel jammer dat onze wethouder het veld heeft moeten ruimen nu blijkt dat de verschillen helemaal niet zo groot meer zijn." Haring kondigde aan na twintig jaar politiek te stoppen als raadslid. "Het is het beste als een raadslid na twaalf jaar ruim baan maakt voor andere ideeën en initiatieven al of niet met jong bloed."

Lijstje
Burgemeester Hafkamp heeft na een roerige periode weer nieuwe energie om aan de slag te gaan met deze coalitie. Vooral het feit dat bijna alle raadsleden het formatieakkoord hebben ondertekend doet haar goed. "Ik ben ook van plan om dit formulier in te lijsten en tijdens raadsvergaderingen voor me neer te zetten en te zeggen; kijk dit hebben we met elkaar afgesproken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH/Tom Jurriaans