Ga naar Content
Haarlem

Gemeente Haarlem komt met pakket aan regels voor huiseigenaren

26 maart 2019, 18.22 uur · Aangepast 26 maart 2019, 18.43 uur
Door: · Foto: ANP/Lex van Lieshout

Je eigen woning verbouwen of verhuren in Haarlem gaat vanaf 1 mei niet meer zomaar. De gemeente komt nieuwe regels waar huiseigenaren zich vanaf die datum aan moeten houden.

Een belangrijke wijziging is dat straks in een aantal wijken een vergunning nodig is voor het verbouwen van zelfstandige woningen tot onzelfstandige woonruimten (kamerverhuur). Ook komen er regels voor het splitsen van huizen in meerdere zelfstandige appartementen.

De vergunning wordt alleen afgegeven als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De woningen moeten bijvoorbeeld aan geluidseisen voldoen en de aanvrager moet zelf zorgen voor voldoende ruimte voor auto- en fietsparkeren.

Lees ook: Gemeente Haarlem scherpt regels Airbnb aan: van 60 naar 30 dagen per jaar verhuren

Druk op leefbaarheid
In de Frans Halsbuurt, Transvaalbuurt, Indische buurt Zuid en Noord, Leidse buurt, Rozenprieel, Scheepmakerskwartier en Amsterdamse buurt worden helemaal geen vergunningen verstrekt voor het omvormen van woningen. In deze buurten is de druk op de leefbaarheid volgens de gemeente zo hoog opgelopen, dat in ieder geval tot juli 2021 geen vergunningen worden afgegeven.

Lees ook: Haarlem wil geen verbod op Airbnb, wel meer handhaving

Tot slot wordt het verplicht om tijdelijke vakantieverhuur te melden op de website van de gemeente Haarlem. Het is toegestaan om 30 nachten per jaar een woning te verhuren aan 4 volwassenen en 2 kinderen onder de 16 jaar per nacht.

De reden van de invoering van de regels is om leefbaarheid in de buurten te vergroten.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!