Ga naar Content
Amsterdam

OM eist 12 jaar cel voor man (45) die vriendin wurgde in Amstelveen

26 maart 2019, 17.04 uur
Door: · Foto: Opsporing Verzocht

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 45-jarige Duitser twaalf jaar de cel in voor vermoorden van zijn vriendin. De man heeft bekend dat hij de 50-jarige vrouw op 19 september 2017 wurgde in haar appartement aan de Amstelveense Prunuslaan.

De Poolse vrouw, schoonmaakster van beroep, wordt die bewuste avond in een onnatuurlijke houding naast haar bed gevonden door huisgenoten. Na onderzoek blijkt dat ze al minstens 24 uur dood is, maar de schouwarts vindt geen duidelijke sporen van geweld. Uit een sectie komt later naar voren dat ze is gewurgd. 

Lees ook: Dode vrouw (50) Amstelveen is Poolse schoonmaakster: dood is raadsel voor politie

De politie hoort getuigen in Nederland, Polen en Duitsland en onderzoekt de buurt en het werkschema van het slachtoffer. Omdat iedereen een alibi heeft, komt de 45-jarige man en geliefde naar voren als verdachte. Hij is dan al naar Polen vertrokken, maar wordt door de lokale autoriteiten aangehouden en in november 2017 naar Nederland gebracht. 

Bekentenis
In gesprekken met de politie heeft hij aangegeven dat hij zijn vriendin heeft omarmd, gewurgd en tegen zich aan heeft gedrukt. In zijn eerste verhoor vertelt hij dat de vrouw 'door een stommiteit stopte met ademen, door een spelletje'. Later verklaart hij dat hij zijn vriendin heeft gewurgd omdat hij haar uit haar lijden wilde verlossen, omdat ze verdriet had om haar moeder. 

Lees ook: Verdachte aangehouden voor dood Poolse vrouw in Amstelveens appartement

De officier van justitie vindt dat de rechtbank de 45-jarige man voor doodslag moet veroordelen tot een gevangenisstraf van twaalf jaar. "Uit niets blijkt dat er in deze zaak sprake was van een ongeval. Of een ongelukje. De verdachte heeft een bewuste keuze gemaakt. Hij heeft niet de politie gebeld en niemand gewaarschuwd."

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!