Ga naar Content
Noord-Holland

Rijkswaterstaat: "Accepteren dat er afval blijft liggen op zeebodem door containerramp"

26 maart 2019, 17.00 uur · Aangepast 26 maart 2019, 21.05 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Kustwacht

Het is inmiddels maanden geleden sinds de ramp met vrachtschip MSC Zoe. Hierbij vielen meer dan 300 containers in de Noordzee en verloren zij veel van hun inhoud. Dit restafval ligt nu op de zeebodem te verpieteren. Zal dit afval ooit worden opgeruimd?

Eerder deze week schreef NH Nieuws over de plastic zwarte korrels die aanspoelen op het strand van Zandvoort. De zwarte korrels zijn mogelijk een druppel op de gloeiende plaat van het totale afval dat op de bodem van de Noordzee en Waddenzee ligt. 

Lees ook: Zwarte korrels op strand Zandvoort komen van overboord geslagen containers

Organisatie 'Duik de Noordzee Schoon' (DDNZS) maakt zich ernstige zorgen over de stand van de Noordzeebodem. Volgens oprichter Ben Stiefelhagen ligt er 2.700 vierkante kilometer van de zeebodem bezaaid met kunststof-, plastic en ijzerresten van de ramp.

'Onjuiste manier van bergen'
Het bergen door Rijkswaterstaat gebeurt volgens hem niet op een milieuvriendelijke manier. "Er liggen nog 150 dichte containers op de bodem. Deze worden met een grote ijzeren grijper opgetild, waardoor al het water eruit stroomt. Alle inhoud valt er dan ook uit en de container komen geplet naar boven. Dit is misschien wel de makkelijkste en goedkoopste manier, maar niet de beste."

Volgens Stiefelhagen zou het aan Rijkswaterstaat zijn om te onderzoeken of er niet op een betere manier kan worden geborgen. "Uiteindelijk gaat het je meer opleveren als je nu meer investeert, dan dat je straks de echte kosten en gevolgen ervaart van deze milieuramp", beweert hij stellig. 

Rijkswaterstaat spreekt tegen dat er 150 containers op de bodem liggen. "Er is amper een complete container in het water aangetroffen", aldus Edwin de Feijter. "Er zijn er wel wat aangespoeld op stranden in Nederland en Duitsland, maar op de zeebodem gaat het vooral om afgebroken stukken."

Extra boot
Het bergen is volgens De Feijter zo goed mogelijk gedaan: "Er was altijd een extra boot stand-by om alle rotzooi op te vangen die uit de containers kwam." 

De Feijter licht wel toe dat het inderdaad onrealistisch is om te verwachten dat de zeebodem weer volledig schoon  wordt. "Een gedeelte van het afval is onder het zand verdwenen en ligt overal verspreid. Een grijper voor het laatste afval werkt niet. Het is onmogelijk om duikers het op te laten vissen, want dat kan niet over zulke grote afstanden."

'We zijn nog niet klaar'
Rijkswaterstaat: "We zullen op een gegeven moment moeten accepteren dat er een hoeveelheid restafval niet meer kan worden opgeruimd van de zeebodem. Dit zal ongewenst blijven liggen. Dat acceptatiemoment zal voor ons het einde zijn van de werkzaamheden. Hier zijn we alleen nog lang niet."

Tot op heden is er nog geen grote schadeclaim ingediend vanuit een milieu-organisatie. Stiefelhagen benadrukt met klem: "Die claim moet er komen. Dit mag niet stil voorbij gaan. Iemand moet iets doen, want hier gaan we nog jaren de gevolgen van ervaren."

Bekijk hier de reportage over de zwarte korrels op het strand van Zandvoort: 

Zwarte korrels komen van overboord geslagen containers - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Kom jij ook wel eens bizar afval tegen op het strand, door de ramp? Stuur ons jouw nieuws, foto of video via 0630093003!