Amsterdam

Prooi-actrice blij verrast met onverwacht succes in China: "Ik vind het echt hilarisch!"

26 maart 2019, 16.10 uur

ANP
ANP

AMSTERDAM - Het nieuws dat de geflopte Dick Maas-film 'Prooi' bijna drie jaar later opeens een kaskraker is in China, leidt tot veel ongeloof bij de Amsterdamse hoofdrolspeelster Sophie van Winden. In gesprek met NH Radio vertelt ze: "Dit is een hilarische en heel leuke nieuwe ontwikkeling in mijn carrière, ha ha!"

Met slechts 30.000 betalende bioscoopbezoekers mag de film - over een moordlustige leeuw die de stad Amsterdam terroriseert - gerust een flop genoemd worden. Prooi kwam uit in het najaar van 2016, maar was niet zo'n doorslaand succes als eerdere (meester)werken van de in Heemstede geboren regisseur Dick Maas. In China hebben, ogenschijnlijk uit het niets, maar liefst 1,1 miljoen mensen de film in de bioscoop gezien in de afgelopen drie dagen.

Onverwachte hoek
"Ik vind het echt hilarisch", gilt hoofdrolspeelster Sophie van Winden uit in gesprek met NH Radio. "Het is geweldig en ook uit onverwachte hoek."

"Ik heb nu eigenlijk de wens om stiekem in de zaal te zitten om te kijken hoe er gereageerd wordt. Ik ben ook nog nooit in China geweest. Helaas heb ik er geen tijd voor", aldus de actrice.

Bovendien heeft ze geen idee of de film ondertiteld is, of nagesynchroniseerd door Chinese stemacteurs. Ze vermoedt het laatste. Wel zag ze al de Chinese filmposter van Prooi voorbij komen. Van Winden: "Dat ziet er heel spannend uit, met die Chinese tekens." Ook is de leeuw een stukje groter afgebeeld dan op de Nederlandse filmposter.

Lees ook: Hoofdrol voor AT5 in bloederige horrorfilm

Lange neus
Of het plotselinge succes van Prooi in het Verre Oosten met terugwerkende kracht een lange neus is naar bioscoopkijkend Nederland? "Nee, zo denk ik niet", aldus de actrice. "Het is wel zo dat het heel jammer was dat de film in Nederland zo tegenviel. Ik denk ook dat dat te maken heeft met hoe de film op de markt is gezet. Het humoraspect werd minder benadrukt in de publiciteit", denkt de actrice. En dat laatste is juist de kracht van de film, legt ze uit.

"De combinatie tussen spanning en humor van Dick Maas, dat is authentiek. Ik vind het geweldig dat-ie in China zo omarmd wordt."

Fanmail
Nu Prooi opeens weer in het nieuws is, kan het zo maar eens zijn dat veel Nederlanders de film alsnog willen zien. "Dat zou leuk zijn. Dat mensen ineens getriggerd worden om die film te zien. Hoe meer mensen ernaartoe gaan, hoe beter", zegt de Amsterdamse actrice, die ook vertelt dat ze opeens veel vriendschapsverzoeken heeft gekregen op Facebook. "Met allemaal namen die ik niet kan lezen. Ook heb ik veel fanmail uit China gekregen. Ik vind het echt hilarisch en een heel leuke nieuwe ontwikkeling in mijn carrière, ha ha!", besluit de Amsterdamse.

Check hieronder de trailer van Prooi: 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!